Skip to main content
  • 7.01.2024.

Berlin: Sustainable Listening koncept ili kako budućnost hrane može spasiti planet

Sustainable Listening projekt kao jedinstveno okupljanje u Berlinu spojilo je klasičnu i elektronsku glazbu, stvarajući osjetilno putovanje u područja hrane i održivosti.

Piše: 

Naslovna foto

Fotografije: iHeartBerlin.de

Unatoč inflaciji koja je pogodila gastronomsku scenu, Berlin i dalje nudi impresivan izbor kulinarskih užitaka iz cijelog svijeta i za različite džepove. Opredjeljenost grada za vegansku i vegetarijansku kuhinju je očita, iako brojke pokazuju da još ima napretka. Sa samo 5% restorana isključivo biljnih jela, a 20% nudi vegetarijanske ili veganske jelovnike, berlinska gastronomija odražava sve veći pomak prema održivoj prehrani.

U srijedu 1. studenog 2023. je održano još jedno zanimljivo izdanje Sustainable Listening, inovativne serije koncerata i razgovora o klimi koju provodi iHeartBerlin u suradnji s Staatsoperom. Ovaj događaj okuplja znanstvene stručnjake i umjetnike na večeri posvećenoj klimatskim pitanjima.

Ovaj put fokus je bio na dubokom utjecaju našeg prehrambenog sustava na klimu. Kritični naglasak bila je rasprava o globalnoj mesnoj industriji, koja uvelike pridonosi klimatskoj krizi. Govornik prof. Herman Lotze-Campen rasvijetlio je trenutne izazove unutar naših prehrambenih sustava, naglašavajući hitnu potrebu za prelaskom na manju potrošnju mesa. Središnja točka njegova govora bila je “Planetarna zdrava dijeta“, koncept koji zagovara veći unos mahunarki i istraživanje novih izvora proteina, predstavljajući se kao obećavajući pristup smanjenju našeg utjecaja na okoliš.

Vrhunac večeri bila je raskošna barokna gozba temeljena na povrću, koja je izazivala tradicionalna slavlja usredotočena na meso. Umjetnica hrane Eleonore Buschinger, poznata po svojoj personaliziranoj usluzi dostave hrane ‘Eat Vitamin Color‘, osmislila je izuzetan jelovnik.

HARMONIJA HRANE I GLAZBE
Uspjeh događaja također se može zahvaliti nastupima Orchester des Wandels iz Staatsoper Berlin i elektroničkog dua Gebrüder Teichmann. Njihova je glazba naglasila poruku događaja:

“Suočavanje s klimatskim promjenama kolektivno je putovanje koje se može obogatiti i nadahnuti umjetničkim izričajem.”

Ovaj događaj bio je više od noći kulinarskog i glazbenog istraživanja. Bio je to poziv na akciju za održiviju budućnost, počevši od onoga što stavljamo na tanjure. Dok željno iščekujemo sljedeću sesiju u svibnju 2024., organizatori od srca zahvaljujuju svima koji su ovo iskustvo učinili nezaboravnim.

Sustainable Listening se u prethodnim izdanjima održao i pokrio teme kao što su oceani, šume, sunce i vjetar. Sljedeće izdanje bit će u svibnju i za njega već možete kupiti ulaznice ovdje.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk