Skip to main content
  • cd izdanje
  • 1.12.2012.

BitTorrent postaje legalan u 2013.

Čim spomenemo BitTorrent vi pomišljate na piratski alat pomoću kojeg ilegalno downloadate filmove, glazbu, igrice i sve ono u biti što ne biste smjeli, zar ne?

Naslovna foto

cd izdanje

U svakom slučaju BitTorrent vas asocira na nešto ilegalno i zaista mu je teško otkloniti takvu reputaciju s obzirom na činjenice. No prema posljednjem intervjuu koji je direktor marketinga BitTorrenta Matt Mason dao za New York Times, u sljedećoj godini sav trud bit će uložen u legalnu distribuciju sadržaja. Malo je onih koji znaju da BitTorrent zapravo već odavno funkcionira i na legalan način, ali u sljedećoj godini showbiz industrija bi BitTorrent trebala gledati ne više kao na neprijatelja već kao na partnera.

piracy

Na neki način je suradnja Hollywoda i BitTorrenta logična, jer BitTorrent ima ogromnu korisničku bazu, veću Hulu, Netflixa, i Spotifyja zajedno, ali toliko korisnika ima upravo zato jer BitTorrent obiluje besplatnim piratskim sadržajima. E sad dolazimo do pitanja oko naplate sadržaja na koju nam ova suradnja ujedno i „smrdi“.

Prema Masonu, ti planovi ne uključuju postavljanje bilo kakve trgovine. Umjesto toga, BitTorrent jednostavno želi doprijeti do vlasnika autorskih prava i ponuditi se kao mehanizam isporuke njihovih sadržaja. Kako već u glazbi imamo takvu vrst promocije, prvo poslušamo ono što nam se sviđa, a ako nam se i svidi ili želimo posjedovati neki sadržaj onda ga i kupimo po principu „try and by“. Kako u drugim granama industrije ovkakav princip funkcionira odlično BitTorrent smatra da je njegova legalna budućnost bez naplate sadržaja korisnicima itekako izgledna.

bittorent

BitTorrent samo želi da spomenom njihovog imena ne aludiramo na nešto illegalno, da ne mislimo da iza njihove tvrtke stoji par likova koji uplodaju sadržaje, a drugi ih skidaju, već da ih svijet doživi kao ozbiljnu tvrtku.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2