Skip to main content
  • laptop dj

Uvodi se porez za laptop DJ-e

Već smo vas ranije upoznali s GEMA-om, njemačkom inačicom ZAMP-a koja će od sljedeće godine utjecati na opstanak i rad njemačkih klubova svojim nametima i porezima, no kao da to nije dovoljno čelnici te organizacije uvode još jednu vrstu poreza.

Piše: 

Naslovna foto

laptop dj

Ovaj put riječ je o laički nazvanom „laptop porezu“ tj. uvode promjene u naplatu poreza DJ-ima koji puštaju glazbu s prijenosnih računala, u iznosu od 30 % za svaku skladbu ispod pet minuta s porastom naplate od 20% za svaku dodatnu minutu. Nismo sigurni odnosi li se to samo na datoteke koje DJ pušta u svom setu tijekom nastupa ili na svu glazbu na spornom laptopu koji se oporezuje. Tako bi na primjer 10.000 mp3 spremljenih na svom laptopu DJ trebao platiti oko 1300 eura.

berlin tresor

Prema njemačkim medijima ovaj prijedlog dodatnog GEMA-inog poreza raspravljen je s unijom Njemačkih diskoteka i noćnih klubova (DDU and DDO) za koje njemački mediji također tvrde da su pod-grane GEMA-e i da su sastavljeni od GEMA-inih članova. Naravno od poreza će biti jedino izuzeti DJ-i koji su GEMA-ini članovi, kojih je zaistva vrlo malo. Ukoliko razumijete njemački jezik detalje o „laptop naplati“ možete proučiti i i ovdje.

berlin

Unatoč peticiji protiv GEMA-inih nameta za zaštitu autorskih prava koju je potpisalo 60 000 njemačkih građana, GEMA u svojim namjerama i naplatama ide dalje. Molimo sve naše čitatelje u Njemačkoj da nam se slobodno jave s više detalja o ovoj temi ili se nadovežu u komentaru na članak. O ovoj temi smo svojedobno u intevjuu razgovarali i s članom GEMA-e Aleksandrom Kowalskim prilikom njegovog posljednjeg posjeta Zagrebu.

sibold mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever desktop