Skip to main content
  • 27.11.2015.

cellF – Prvi svjetski sintisajzer od matičnih stanica

2012. australski umjetnik Guy Ben-Ary dobio je sredstva kako bi stvorio biološki autoportret, i to onaj poprilično glasan.

 
No, ono što nismo očekivali je da ljudsko i temeljno biološki susretne strojno i mašinsko potpireno dječačkim snovima o postajanju glazbenikom. Umjetnik se pozabavio "promjenjivim percepcijama onoga što danas razumijemo kao "život" i materijalnošću ljudskog tijela". 

 
Guy se tako uputio do ekipe u kutama koja je načinila biopsiju na ruci i uzela za sebe dio tkiva. Novim tehnologijama stanice kože preobražene su u matične stanice, postajući podatno gradilište za kretanje u bilo kojem smjeru razvoja i odlučeno je da će ih se pretvoriti u neurone. Uskoro nastaje prvi svjetski neuralni sintisajzer, u potpunosti neobičan pothvat koji se od sada činio nemogućim.
 
Zaglavljen negdje između digitalnog i post-ljudskog, živeći u procijepu između biološkog i elektroničkog, stroj funkcionira na način da se stanice podražuju električnim stimulansima i neuroni zatim prenose informaciju i kontroliraju sintesajzer za improvizirani kiborški zvuk. Ne znamo možemo li ga još uvijek osloviti kiborškim epitetom jer je ljudsko izvađeno iz čovjeka i ugrađeno u stroj, a ne obratno. Možda je neka vrsta glazbene kiborše reverzibilne involucije, ali riječ kiborg prikladno sjeda ovdje zbog svog izvornog korijena riječi, grč. kybernetes u značenju kormilara, onoga koji upravlja, a ovo je upravo ono što stanice čine unutar ovog neočekivanog glazbala.
{youtube}cSFoAkgEYP8{/youtube}
 
Sama naprava nazvana je cellF i glazbenici su pozvani da se okušaju u sviranju na spravi. Zanimljivo je da nema apsolutno nikakvog programiranja, tj. cellF funkcionira samo na principu biološke materije i analognih strujnih krugova. Za više detalja i virkanje u čitav dugotrajni proces stvaranja skokni na službeni Web Guy Ben-Aryja i provjeri kako izgleda ljubavni klinč ljudskog i elektroničkog.
brejcha 1
Vezani članci
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sea star mobile
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sea star desk