Skip to main content
  • 17.11.2017.

Dokazano je, MP3 negativno utječe na zdravlje čovjeka

Vinyl ubija MP3 industriju? Ne, MP3 ubija čovjeka, ali ne u potpunosti. Vjerujemo da ćete nakon ovog pročitanog teksta malo pažljivije prilaziti pristupu kako slušati vaše omiljene trake, pritom misleći na vaše zdravlje.

Piše: 

Bez obzira što hodate gradom sa najboljim mogućim slušalicama, upravo ono što slušate može biti problem pomanjkanja vaših pozitivnih emocija, jer studije ukazuju na problem koji se događa u ljudima priliko preslušavanja MP3 glazbe. Pogledamo li na audio zapise koje u današnjem multimedijalnom svijetu nalazimo, susrećemo se sa kompromiranim i nekompromiranim formatima. Iz studije Audio Engineering Library, dokazano je kako su kompromirani formati, od kojih je najpoznatiji, ujedno i najčešći format kod svakodnevnog slušanja elektroničke glazbe među fanovima, MP3, štetni za vaše emocionalno zdravlje.

U studiji, slušanje takvih formata, gdje je osim MP3-ca, upotrebljiv i AAC, dovodi do snažnijeg efekta negativnih emocijalnih karakteristika te poslabljuju pozitivne emocije.

Jedna druga studija – The Effects of MP3 Compression on Perceived Emotional Characteristics in Musical Instrument – odlučila je poraditi na samim primjerima. Preslušavanje vaših najdražih traka u komprimiranom obliku pojačat će emocije kao tuga, strah, sram, dok oslabljuje sreću, herojstvo, romantiku, komičnost i smirenost. No na koji način? MP3 je štetan za zdravlje ukoliko ga slušate u low bitrate kvaliteti. Studija se bavila glazbom do 112kbps.

Potrudite se tako da sve što slušate je high quality bitrate, ako ste toliko skloni MP3 formatu, ili vaše favorite zamjenite sa .wav ili .flac formatima.
{youtube}R9R6RQoSURo{/youtube}

 

sea star desk
soul gravity mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.