Skip to main content
  • 12.11.2023.

Dopamin – hormon sreće koji pleše uz elektroničku glazbu

Dopamin, poznat kao neurotransmiter odgovoran za osjećaj zadovoljstva i motivacije, ali i kao jedan od “hormona sreće”, sve češće se istražuje u kontekstu glazbe

Piše: 


Najnovija istraživanja sugeriraju da glazba može poticati oslobađanje dopamina u mozgu, stvarajući osjećaj sreće i zadovoljstva. Studije su pokazale da slušanje glazbe koja vam se sviđa može povećati razine dopamina, što može imati pozitivan utjecaj na vaše raspoloženje.

Kada se “hormoni sreće”, u ovom slučaju dopamin poveže s elektroničkom glazbom, stvaraju zanimljiv spoj. Elektronička glazba svojim zaraznim ritmom, euforičnim melodijama i atmosferom koja ju okružuje ima predispozicije za poticanje lučenja dopamina, kao i buđenje dubokih emocija kod ljudi što stvara nevjerojatno ugodno iskustvo za ljude.

 

Elektronička glazba također ima snažnu povezanost s društvenim okruženjem, posebno u kontekstu klubova, partyja, festivala i sličnih događaja. Atmosfera prepuna energije, zajedno s pulsirajućim ritmovima, može stvoriti idealno okruženje za oslobađanje dopamina, potičući osjećaj zajedništva i euforije među partijanerima.

 

Lučenje dopamina kroz elektroničku glazbu pruža jedinstveno iskustvo, a kako to izgleda u praksi možete provjeriti na našem Endorphin festivalu koji je inspiriran idejom “hormona sreće.”

Endorphin festival će na tri floora zagrebačkog Boogalooa, 1. prosinca, okupiti 37 hrvatskih i regionalnih DJ-eva koji će na različite načine potaknuti euforiju kod brojnih partijanera sa svojim raznovrsnim stilovima elektroničke glazbe.

Dopamin floor line up:

Canis Lupus  b2b Dalton Trance Teleport

Commissar Lag

DJ Jock b2b Shipe

Jah Pants

Lunar Dawn

Manitu b2b Smalltown Boy

Richma

Tech Rule

Trim b2b Uran B.

1st Release ulaznice su dostupne kroz sustav Entrio, a u prodaji su dostupne i grupne ulaznice (kupi 4, plati 3).

___

Pročitaj još i :
Elektronička glazba je moćan katalizator lučenja endorfina

sonus 2
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.