Skip to main content
  • 5.11.2023.

Elektronička glazba je moćan katalizator lučenja endorfina

Glazba ima sposobnost izazvati duboke emocionalne reakcije i izazvati snažne fiziološke promjene u tijelu, a ključnu ulogu u tome igraju endorfini, poznati kao jedni od hormona sreće

Piše: 


Istraživanja
su pokazala da kada ljudi slušaju glazbu koja im se sviđa i koja ih emotivno dotakne, njihov mozak reagira oslobađanjem endorfina. Ovi kemijski spojevi, koji djeluju kao prirodni analgetici, izazivaju  pozitivnim emocijama, kao što su sreća, uzbuđenje i zadovoljstvo.

Slušanje glazbe također pomaže u ublažavanju stresa i tjeskobe

Općenito, glazba s umirujućim ritmovima može pomoći oslobađanju endorfina, donoseći osjećaj olakšanja i opuštanja. Dok dinamična glazba s brzim ritmovima može povećati energiju i motivaciju, što može biti posebno korisno tijekom fizičke aktivnosti poput vježbanja.

Ovaj spomenuti fenomen kojeg izaziva glazba, posebno je vidljiv kod elektroničke glazbe. S obzirom na široku paletu elektroničkih žanrova, svatko može pronaći svoj kutak i doživjeti snažan emocionalni odgovor.

Jedan od najčešćih primjera lučenja hormona sreće su trenuci ulaska u klub ili na festival kada partijanere preplavi sreća i euforija, a iskustva koja ponesu doma nakon cjelonoćnog plesa i uživanja u elektroničkoj glazbi opisuju kao “emotivna”, “spiritualna” ili pak “transcendentalna”.

Bez obzira jeste li zaljubljenik u techno, house, trance ili neki drugi podžanr elektroničke glazbe, postoji dobra šansa da će vas zvukovi elektroničke glazbe ispuniti osjećajem sreće i uzbuđenja.

Upravo, inspirirani hormonima sreće, povodom proslave 22. rođendana i predstavljanja novog izgleda web stranice, pripremamo Endorphin festival u zagrebačkom klubu Boogaloo 1. prosinca.

Festival ima cilj potaknuti euforično iskustvo kroz glazbu i ples na tri plesna podija uz 37 hrvatskih i regionalnih DJ-eva sa bogatim opusom elektroničke glazbe, a line up predvode DJ Jock b2b Shipe, Yakka b2b Hudi, Marcel b2b Marin Biočić, Stephanie Prekali b2b Einfakinn, VRH, Minimalist, brojni kolektivi poput Sarajevo Matinee, Sinergia, Greenlight, Olive Session, Hapësira…

Više o samom festivalu i njegovom programu pročitajte ovdje, a First Release ulaznice osigurajte na vrijeme kroz sustav Entrio ili jednom od fizičkih prodajnih mjesta .

Tu su i grupne ulaznice za EKIPU. Kupi 4, a plati samo 3.

sonus 2
soul gravity mobile
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
brejcha 1
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju