Skip to main content

DRAGram – Četvrto izdanje zagrebačkog festivala drag kulture

DRAGram, manifestacija posvećena promociji lokalne i inozemne drag kulture, održava se od 26. do 30. listopada u Zagrebu.

Piše: 


Četvrto izdanje, i ove godine u organizaciji umjetničkog kolektiva House of Flamingo, pod temom “Iconic” donosi najsadržajniji i najraznolikiji program do sad: uključujući izložbu, drag show program i nagradni kviz. Ovogodišnji DRAGram posvećen je queer ikonama: velikim ženama iz popularne kulture koje su svojim angažmanom utjecale na društvenu vidljivost i osobnu emancipaciju queer osoba; ali i obilježile popularnu kulturu svojom drskošću, upornošću i neupitnim talentom.

DRAGram se otvara u četvrtak, 26. listopada u 20h u Galeriji Siva (AKC Medika, Pierottijeva 11) izložbom Ines Kotarac "My queens". Serija fotografija predstavlja svojevrsnu vizualnu povijest kolektiva House of Flamingo, ali i pokušaj bilježenja i slavljenja queer kulture i prakse draga koja je kroz povijest često bila svjesno potiskivana ili naprosto zaboravljena. Fotografije nadilaze puki dokumentarizam: njezin je odnos prema subjektima ponešto prisniji, osobniji, a prati ih od njihovih početaka, prvih nesigurnih koraka, gledajući ih kako iz nastupa u nastup rastu i sazrijevaju, i kako se, na koncu, pretvaraju u zvijezde.

Tradicionalno, DRAGram donosi i show program, 27. listopada od 22 sata u zagrebačkoj Močvari. Posebna je gošća ovogodišnjeg izdanja Virgin Xtravaganzah, jedna od vodećih britanskih drag cabaret performerica. Ova spiritualna djevica redovito nastupa po brojnim londonskim klubovima gdje za glasovirom širi poruke ljubavi, a autorica je i vlastitog noćnog programa koji je kreativni hub za brojne lokalne drag cabaret performerice. Ove godine drag show je pod temom “Pink Flamingos” a uz Vrigin svetu pismo na sceni propagiraju tranđeli kolektiva House of Flamingo: Colinda Evangelista, Entity, Roxanne i Spazam Orgazam; uz DJ podršku Mmar & Davor van der Saint (K.I.L. DiGITAL).

Program DRAGrama se zatvara uz interaktivni kviz “Ladies with an attitude” na Vox Feminae Festivalu u nedjelju, 29.10. u Ozaljskoj 16 s početkom u 20h. Tada će se kroz šarolike kategorije i neprocjenjivo vodstvo HoF rezidentica testirati poznavanje popularne kulture i pop ikona; a prva tri tima bit će nagrađena poklon paketom DRAGram i Vox Feminae Festivala.

Ulaznice za DRAGram show „Pink Flamingos“ mogu se pronaći u Octopus piercing i tattoo studiju (Gundulićeva 31). Donacija za ulaznicu do četvrtka 26.10. iznosit će 40 kuna, dok će na dan programa iznositi 50 odnosno 70 kuna. Ostatak programa DRAGrama je besplatan.

brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web