Skip to main content
  • 7.03.2022.

Dreamachine – instalacija koja izaziva halucinacije kod publike

Dreamachine vas poziva na čarobno putovanje da istražite izvanredni potencijal vašeg uma

Piše: 


Jon Hopkins i promijenjena stanja svijesti

Britanski producent Jon Hopkins, nominiran za nagradu GRAMMY, kreirao je instalaciju koja ima za cilj izazvati halucinacije kod publike. Hopkinsovo multimedijsko iskustvo bi moglo utjecati na ljudski um korištenjem kombinacije unaprijed programiranih treperećih svjetala i elektroničke glazbe.


Credit: Charles Gatewood / TopFoto – william-burroughs-c-1970-london

Umjetnik je svoj projekt nazvao Dreamachine

Hopkins je nedavno objavio album "Music For Psychedelic Therapy", koji je također slušateljima omogućio "promijenjena stanja svijesti", usklađeno s nalazima istraživanja ljudske psihe koji pokazuju da ketamin može spriječiti pogoršanje mentalnih bolesti poput depresije i anksioznosti.

Jon Hopkins – zatvori oči, otvori um

Kao i kod nedavnih radova Jona Hopkinsa, novi je projekt koristio ambijentalnu glazbu kao soundtrack za iskustvo koje su istraživači nazvali "vizualnim halucinacijama izazvanim stroboskopom". Dreamachine je kreirao nagrađivani arhitektonski studio Assemble i uključuje posjetitelje koji ulaze u prostoriju sa "mašinom", leže i zatvaraju oči, otvarajući um zvuku i slici. Instalacija je nastala kao rezultat suradnje neuroznanstvenika, filozofa i producenata trance glazbe.

Dreamachine je nova vrsta imerzivnog iskustva koje istražuje neograničeni potencijal ljudskog uma. Dreamachine će posjetiti Veliku Britaniju od proljeća ove godine. Više o instalaciji možete pročitati ovdje.

sonus 2
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.