Skip to main content
  • 19.09.2021.

Elektronička glazba i video igre

Watch Dogs: Legion jedna od „prvih“ igara nakon dolaska Playstation 5 i Xbox Series X/S na tržište, spremne za novu generaciju interaktivnog sadržaja.

Piše: 

Treći nastavak popularne Ubisoftove serije igara ponovo me podsjetio na stav „mainstream“ publike i medija, te naravno koliko pažnje i podrške od samih svojih začetaka industrije pružaju elektroničkoj glazbi. Naravno uzimamo tu filmove i ljude koji su popularizirali razne glazbenike, no industrija video igara je oduvijek nekako usko surađivala upravo sa muzičarima iz područja elektroničke glazbe. Bilo to house, techno ili neki industrial, jedan žanr elektronike se najviše čini se zavukao u podsvijest developera.

Riječ je naravno o UK SoundSystem glazbi, posebice drum and bass i slični two-step skladbe. Od Bomberman Hero, System Shock 2, Devil May Cry (soundtrack by Noisia), GTA 3 (cijela stanica), pa sve do nekih od najpopularnijih „family frendly“ igara poput Mario Karta (Rainbow Road staza, ujedno i ona koja razara prijateljstva), Sonic Adventure 2, te svjetski popularne franšize Forza.

Međunarodni labeli su se također priklonili suradnjama sa razvojnim studijima video igara kako bi ne samo napravili par zanimljivih muzičkih izdanja, nego cijela službena OST ili Official Soundtrack izdanja sa raznim umjetnicima sa istog labela. Primjeri su čak dva „najveća“ labela drum and bass glazbe, RAM Records (label legende drum and bassa Andy C) za Cars 3, te Hospital Records  (liquid drum and bass label Chrisa Hospitala i Tonya Colmana aka London Elektricity) za Forza Horizon.

Zašto sam počeo sa Watch Dogs: Legion, zato jer ne samo da sam našao radio stanice sa kompletnim spektrom elektroničke glazbe, nego i duboko iznenađen selekcijom drum and bass glazbe. Naravno igra se odvija u Londonu u bliskoj budućnosti. Stoga su izdavači igara odlučili otići i korak dalje u razvoju igre da cijela jedan sporedna misija koja nam je ponuđena tijekom igre (djelomično oko drugog čina igre) u kojoj pomažemo Stormzyu da održi „piratski“ koncert na video zidu sa pjesmom Fall on my Enemies u centralnom Londonu. Naravno začinjeno sa malo akcije ispucavanja iz dronova tokom prijenosa. I da Stormzy je moguće igrati u samoj igri također.

Nikako ne smijemo zaboraviti najlošiju verziju priklona publici nakon Guitar Hero je izašao i DJ Hero sa decidiranim kontrolerom. No, zanemarimo li ovaj blatentni ulizični čin publici od strane izdavača, moramo priznati da i dok čitate ovo, neka  RPG ili slična igra trenutno dobija novu glazbu od strane nekog možda Vama dragog producenta.

Za kraj možemo samo reći da ove suradnje doprinose sveukupnome kreativnom izričaju i dobra su platforma za sve muzičare i producente, kako nove tako i etablirane. I naravno da od svojeg dolaska u klubove drum and bass je vrlo brzo stao na svoje noge, no nekako opet znamo propustiti onu super stvar za koju ne znamo što je točno. No, ne brinite nismo ni mi nekada, ali zato sada imate razlog više za ponovo zaigrati GTA, Need for Speed ilil čak Wipeout i poslušati malo drum and bassa, a da ne dolazi iz drugog izvora.

Piše: Dragan Franc Srdoč aka FrenkyBoy za Bass Couture

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk