Skip to main content
  • 3.03.2020.

Fatboy Slim kao najpoznatiji svjetski smile dolazi u Zagreb

Jeste li znali da je Fatboy Slim strastveni kolekcionar suvremene i urbane umjetnosti?

Piše: 


U prošlosti je koristio vlastite riječi privremeno flertujući sa suradnjama u vizualnoj umjetnosti. Potaknut svojim radom sa lisabonskim vizualnim umjetnikom Vhilsom, Fatboy Slim je doslovno "izvučen" sa DJ pulta u galeriju kao kurator kako bi stvorio "Smile High Club", jedinstvenu izložbu inspiriranu simbolom koji mu je najdraži – osmijehom (smile).

Osmijeh je međunarodni simbol mira i ljubavi koji drži jedinstveno mjesto u srcu Norman Cooka i koristi se kao neslužbeni logo njegovog glazbenog alter ega; kao divovski mural koji je ukrašavao krov njegove kuće; kao dizajn njegove jedine tetovaže; i kao inspiracija za 40-godišnju strast sakupljanja smileova, suvenira i umjetnosti.

"Smilea sam prvi put koristio 1977. na omotu prvog 12" singla "Psycho Killer". Bio sam oduševljen načinom kako se tako jednostavna slika pojavljivala na toliko neočekivanih mjesta u popularnoj kulturi i povijesno i tematski. Kako sam kroz punk rock došao u klupsku kulturu to sam nekako držao u svojoj podsvijesti.

Rođen u 60-tima, a odrastao u 70-tima slijedio me cijeli život tako da nije bilo iznenađenje da kasnije saznam da je smile rođen 1963. točno iste godine kada sam i ja došao na svijet."

Na izložbi  "Smile High Club" koja je održana od 21. lipnja do 27. srpnja prošle godine u Lisabonu, Fatboy Slim je predstavio rad 13 umjetnika koji su od pop nadrealizma do keramike stvorili djela koja uzimaju nadahnuće i odaju počast stvaratelju "smilea" Harveyu Ballu zajedno sa utjecajem koji ova iskonska fotografija ima na popularnu kulturu.

Da osmijeha na licu Fatboya i publike neće nedostajati ni ove subote 7.3. zasigurni smo jer britanski glazbenik nastupa na zagrebačkom Velesajmu u sklopu Future Scope serijala za koji je, saznajemo, već rasprodano preko 80% ulaznica.

Po svoje ulaznice možeš skočiti na Entrio!

Kompletnu izložbu Smile High Club možeš pogledati na ovom linku.

I ne zaboravi se fotkati uz veliki smile i poslati nam svoju inspiraciju preko Instagrama koristećih hashtag #klubskascena .

Označi nas u svojim video radovima @klubskascena i najbolje ćemo repostati

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2