Skip to main content
  • 21.09.2020.

Finski znanstvenici misle da su pronašli učinkovit lijek za mamurluk

Prošlog studenog Eurostat, statistički ured Europske unije, objavio je rezultate svog najnovijeg istraživanja o zadovoljstvu životom.

Piše: 


Stanovnici svake zemlje članice EU zamoljeni su da na ljestvici od 0 do 10 ocijene koliko su zadovoljni svojim životom u cjelini. Na kraju su se Finci pokazali najzadovoljnijima sa konačnom ocjenom 8,1.

Rezultati nove istraživačke studije sa Sveučilišta u Helsinkiju i sa Sveučilišta u istočnoj Finskoj vjerojatno će donijeti Fincima još nešto zbog čega će biti sretni: prema Yleu, ti znanstvenici misle da su napokon pronašli učinkovit lijek za mamurluk.

Za istraživanje je angažirano 19 muškaraca koji su u petak navečer proveli u hotelskoj konferencijskoj sobi, ispijali moćnu 10% ABV kombinaciju soka od brusnice i koskenkorve, finskog alkohola iz čistog zrna. Broj pića koje je svaki sudionik popio temelji se na njegovoj tjelesnoj težini; čovjek od 165 kilograma dobio bi devet doza. (Naravno, s obzirom da su samo muškarci uključeni u studiju, postoje ozbiljna ograničenja njegovih nalaza.)

"Bilo je očito alkoholiziranih ljudi, ali nitko nije padao pijan", rekao je istraživač Sveučilišta u Helsinkiju Markus Metsälä.

Svaki je sudionik dobio i placebo tabletu koja je sadržavala 600 mg aminokiseline L-cistein ili dozu od 1200 mg L-cisteina. Sljedećeg su jutra zamoljeni da odgovore na brojna pitanja o tome kako se osjećaju i osjećaju li glavobolju, mučninu, stres ili samo mamurluk. Istraživači su otkrili da su muškarci koji su primili tabletu od 1.200 mg imali manje jake glavobolje i mučninu, dok su oni koji su imali manju dozu u cjelini osjećali manje tjeskobe.

"L-cistein smanjit će potrebu za pićem sljedeći dan bez ikakvih ili manje simptoma mamurluka: mučnine, glavobolje, stresa i tjeskobe", napisali su istraživači u svojim zaključcima. "Sveukupno, ovi učinci L-cisteina jedinstveni su i čini se da imaju budućnost u prevenciji ili ublažavanju ovih štetnih simptoma, kao i smanjenju rizika od ovisnosti o alkoholu."

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2