Skip to main content
  • 15.10.2019.

Igrica Fortnite izaziva ovisnost kao kokain

Kanadska odvjetnička tvrtka Calex Legal priprema tužbu protiv proizvođača video igrica Epic Games koji su tvorci popularnog Fortnitea.

Piše: 


Razlog tužbi je tvrdnja odvjetnika da su Epic Games svjesno učinili igru previše zaraznom. Prema Techspotu, u obrazloženju se navodi da ljudi koji igraju Fortnite doživljavaju otpuštanje dopamina u svom mozgu slično kao i tijekom uzimanja droge, poput kokaina.

Epic Games kada su stvarali ovu igru zaposlili su psihologe koji su radili na tome da se igrica što bolje ukopa u ljudski mozak stvorivši tako neku vrstu ovisnosti. Svjesno su plasirali na tržište vrlo zaraznu igricu koja je bila usmjerena prema mladima.

U pozadini ove parnice u biti stoje roditelji dvoje djece od 10 i 15 godina starosti koji kažu da su njihova djeca ovisna o Fortniteu. U parnici se nalazi i sudski postupak protiv duhanskih kompanija za 2015. godinu kojim je utvrđeno da kompanije nisu poduzele potrebne korake kako bi upozorile korisnike na zdravstvene probleme koji nastaju uslijed pušenja.

Početkom ove godine Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je "ovisnost o video igrama" kao službeni poremećaj mentalnog zdravlja. Definirana je kao "obrazac trajnog ili ponavljajućeg igračkog ponašanja" koji "ima prednost nad drugim interesima i svakodnevnim aktivnostima."

Što bi trebali tek napraviti roditelji djece koji igraju GTA, Fifu ili pak Football Manager još od 1996.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk