Skip to main content
  • 24.12.2023.

In Memoriam Café d’Anvers – ikonički belgijski klub zatvoren je uoči 30. rođendana

Crkva iz 16. stoljeća postala je epicentar urbanosti u Antwerpenu pod imenom Café d’Anvers

Piše: 

Naslovna foto

NACHTSCHADUW | Autor teksta: Miroslav Kicić

Noćni klub Café d’Anvers smješten je u središtu četvrti crvenih svjetiljki u Antwerpenu. Otvoren 1989. godine jedan je od najstarijih house klubova u Europi.

1989. godine, u četvrti crvenih svjetiljki u Antwerpenu, prostitutke, svodnici i potencijalne mušterije sumnjičavo su promatrali kako se klub elektroničke glazbe puni. Klub Café D’Anvers izabrao je politiku “sve je dozvoljeno”: što luđe, to bolje. Tko je želio ući unutra, morao je zadovoljiti stroge kriterije selekcije na ulazu.

Jednom kada ste unutra, više nema ograničenja
Klub je brzo stekao ime. Mladi su sa svih strana dolazili da bi se sami uvjerili kako je crkva iz 16. stoljeća postala epicentar urbanosti.

Iza kluba su turbulentna vremena s drag kraljicama, ekstravagantnim osobnostima i čudesnim noćnim likovima. Ono što nikada nije bila namjera, na kraju se dogodilo: Café d’Anvers postao je jedan od rijetkih spomenika noćnog života, koji nikada neće morati biti zaštićen, jer se sam čuva.

U travnju 2019. godine, pomoćnik direktora kluba najavio je trenutno zatvaranje kluba, prije njegovog 30. rođendana. Planove vlasnika da ga pretvori u megabordel demantirala je lokalna vlast.

sonus 2
soul gravity mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
brejcha 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju