Skip to main content
  • 21.10.2020.

Istraživanje u SAD-u: Marihuana bi mogla pomoći za liječenje koronavirusa

Kanabis bi se mogao koristiti za liječenje potencijalno smrtonosnih komplikacija s COVID-19, sugerira sve veće istraživanje.

Piše: 


Istraživači su upozorili kako obećavajući preliminarni rezultati nisu namijenjeni poticanju ljudi na korištenje marihuane za samoliječenje od infekcije COVID-19

Istraživači sa Sveučilišta Južne Karoline izveli su tri studije na miševima kojima su otkrili kako THC – psihoaktivna kemijska supstanca u kanabisu – može pomoći u sprječavanju štetnog imunološkog odgovora koji uzrokuje Akutni Respiratorni Distresni Sindrom (ARDS).

ARDS je jedna od najčešćih komplikacija kod pacijenata s teškim slučajevima koronavirusa. To može biti fatalno ili dovesti do trajnih plućnih ožiljaka. Cilj USC studije bio je vidjeti može li THC blokirati imunološki odgovor koji dovodi do razvoja ARDS-a uvođenjem toksina u miševe koji pokreće sindrom. U desecima eksperimenata u sve tri studije, svi miševi koji su dobili THC nakon što im je ubrizgan toksin su preživjeli, dok su oni koji nisu dobili THC umrli. U međuvremenu su druge studije pronašle dokaze o potencijalnoj učinkovitosti marihuane u liječenju virusa.

Istraživanje izraelskih istraživača otkrilo je kako bi se specifični spoj terpena u kanabisu mogao koristiti i za sprečavanje sindroma citokinskih oluja, upalnog odgovora koji kod pacijenata s COVID-19 može dovesti do vrućice, umora i povraćanja. Rani rezultati studije koja je objavljena u kolovozu otkrili su kako je terpen dvostruko učinkovitiji u suzbijanju citokinskih oluja od Dexametazona, uobičajenog liječenja kortikosteroidima za upale. Još jedna studija koju su kanadski istraživači objavili u lipnju otkrila je kako bi određeni soj kanabisa uopće mogao pomoći u blokiranju ulaska virusa u tijelo.

Iako su sve gore spomenute studije još uvijek u ranoj fazi, one zajedno otvaraju puno prostora marihuani u borbi protiv globalne pandemije.

Izvor: Portal Oko

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2