Skip to main content
  • 2.05.2024.

Istraživanje: Vinyli su sve popularniji, a najviše ih sluša generacija Z

Generacija Z je poludjela za pločama, kazetama i CD-ovima!

Piše: 

Provedeno je novo istraživanje u Velikoj Britaniji koje otkriva navike kod načina slušanja glazbe. Rezultati istraživanja još jednom potvrđuju rast popularnost vinyla, ali ono što je posebno zanimljivo jest dobna skupina koja ih najviše sluša, a to je generacija Z.

Kako istraživanje, kojeg je provela najveća vinyl kompanija u Velikoj Britaniji, otkriva 59% ispitanika u starosti od 18 do 24 godine sluša glazbu u fizičkim oblicima, što je značajno veći postotak nego kod drugih dobnih skupina, posebice onih koji su odrasli uz vinyle, CD-ove i kazete. Svega 40% ispitanika u dobnim skupinama: 25-34, 35-44, 45-54, 55-65 sluša glazbu u fizičkom obliku.

Generacija Z ne kupuje samo vinyle, već ispitanike u toj dobnoj skupini privlači kupnja CD-ova te kazeta. Tako se njih 54% odlučuje na kupnju glazbe i preko takvih fizičkih izdanja. Osim što je generacija Z posljednje vrijeme poludjela za vinylima, CD-ovima i kazetama, kada se podvuče crta dobna skupina 45-54 je njima već dugi niz godina vjerna.

Prilikom predstavljanja rezultata, istraživači su istaknuli “Jako je obećavajuće što mlađe generacije slušaju glazbu “fizičkim” oblicima. Znali smo da su vinyli ponovno “in”, ali nismo očekivali da će biti hit među generacijom koja je s njima imala najmanje doticaja” te zaključili “Od toplije kvalitete zvuka, do prekrasnih umjetničkih djela na naslovnicama i držanja fizičke ploče u rukama. Kupnja fizičkih glazbenih formata se jednostavno ne može mjeriti s digitalnima. Raduje nas što mlađi ljudi prepoznavaju i prihvaćaju iskustvo analogne glazbe.”

dobar house desktiop
sonus 1
Tijekom devet noći od 21. do 30. svibnja u Walt Disney Concert Hallu (Los Angeles, SAD), legendarni njemački pioniri elektroničke glazbe Kraftwerk slave 50. godišnjicu svog albuma Autobahn
sonus 1
Tijekom devet noći od 21. do 30. svibnja u Walt Disney Concert Hallu (Los Angeles, SAD), legendarni njemački pioniri elektroničke glazbe Kraftwerk slave 50. godišnjicu svog albuma Autobahn