Skip to main content
  • detroit
  • 17.07.2006.

Lesson 1.1. – Motor City

Detroit je u razdoblju između 1967. i 1982. izgubio oko 45% radnih mjesta. U periodu koji je nastupio nakon gradskih nereda krajem šezdesetih pa do sredine osamdesetih, više od pola gradske proizvodnje, prodaje i veleprodaje je nestalo te je General Motors bio prisiljen otpustiti velik dio radnika.

Piše: 

Naslovna foto

Detroit


Također, Berry Gordyev Motown Records, odskočna daska za mnoge sould legende poput Stevie Wondera, Diane Ross, Aretha Franklin i Gladys Knight, seli u Californiju kako bi bolje iskoristio potencijal svojih umjetnika. Detroit time gubi dva najvažnija izvozna proizvoda i velik broj radnih mjesta, koja su pružala financijsku sigurnost velikom dijelu crnačke populacije.

Službeni izraz za taj proces je – deindustrijalizacija, a ona je direktno utjecala na porast kriminala.

Ukratko, Detroit je doslovno počeo propadati. Iako je danas vrlo često u medijima prikazan kao grad kojim vlada kaos i bezakonje, realnost je sasvim drugačija. Naime, njime vlada nešto sasvim drukčije – osjećaj praznine i napuštenosti. Predratni neboderi u strogom centru su derutni i napušteni, ceste potrošene i prošarane pukotinama u kojima niče trava, tako da više podsjećaju na seoske puteljke nego na centar urbane sredine. U gradu lišenom nade za napredak, techno je pokušao izgraditi novu nadu u budućnost. Kontradikcija ideje o budućnosti dok prošlost i sadašnjost leže razbacane u komadićima bila je jednaka pomisli da će jedan novi vid glazbe nastati upravo u kulturno netolerantnom gradu poput Detroita.

Klupska scena u Detroitu je bila prilično nerazvijena u to vrijeme. Klubovi (uglavnom smješteni u sjeverozapadnom dijelu grada) su funkcionirali po principu eskluzivnih privatnih klubova, gdje je izgled klijentele bio jednako važan kao i glazba. Do sredine osamdesetih, klubovi su imali redovitu posjećenost od više od tisuću gostiju svakoga vikenda, većinom mladeži "srednjeg staleža". Nakon raspada disco glazbe, u klubovima je prevladavao eurodisco zvuk, sa artistima poput Telexa, Capricorna, Klein & MBOa, plesne new wave grupe tipa B-52s i britanskih synth pop grupa poput Visagea, Human Leaguea i ABCa.

Neki od popularnijih klubova tog doba su bili Plush, Funtime Society, Universal, GQ Productions te najpoznatiji Charivari, nazvan po imenu dućana odjećom u New Yorku. Upravo klub Charivari je poslužio kao inspiracija za jedan od najranijih Detroitskih izleta u elektronske vode, stvar "Sharevari" grupe A Number Of Names. Uz "Sharevari", pojavila se još jedna značajna ploča – "Alleys Of Your Mind" grupe Cybotron, no malo opširnije o njoj i ljudima iz projekta Cybotron, Juan Atkinsu te Rick Davisu, u slijedećem dijelu kolumne : Juan Atkins.

Homework tracks:

Stevie Wonder "Never Had A Dream Come True"

Diana Ross "Brown Baby"

The Human League "The Things That Dreams Are Made Of"

Telex "Moscow Discow"

A Number Of Names "Sharevari"

Cybotron "Alleys Of Your Mind"

(total length – 07:36)

Pripremio: DJ Zero

{snippet 1}

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2