Skip to main content
  • net2
  • 3.12.2015.

Li-Fi bi uskoro mogao zamijeniti Wi-Fi

Ovaj novi koncept bežične tehnologije je 100 puta brži od Wi-Fi-ja

 

Piše: 

Naslovna foto

net2

Li-Fi koristi VLC tehnologiju (visible light communication), točnije posebnu svjetlosnu tehnologiju, za prijenos podataka velikom brzinom. Ova bi tehnologija trebala skroz promijeniti način na koji koristimo Internet, ali i druge alate. Znanstvenici su Li-Fi testirali u uredima i industrijskim okruženjima u Estoniji, postignuvši pritom brzinu od 1 gigabajta u sekundi, što je 100 puta više nego trenutna prosječna brzina Wi-Fi-ja.

'Radimo na nekoliko pilot-projekata u različitim industrijama i tvrtkama, u sklopu kojih instaliramo našu novu 'pametnu svjetlosnu tehnologiju' za razmjenu podataka', izjavio je Deepak Solanki, CEO estonske 'tech' tvrtke Velmenni.

Li-Fi je 2011. godine izumio Harald Haas sa škotskog Sveučilišta u Edinburghu, kada je po prvi puta predstavio koncept prema kojem bljeskajuće svjetlo iz jedne LED-ice može odašiljati puno više podataka od stupova i tornjeva koje trenutno koristimo. Princip na kojem svjetlosna tehnologija radi mogao bi se usporediti s naprednom Morseovom abecedom – jako brzim paljenjem i gašenjem lampice po određenom uzorku koji tvori poruku. Paljenje i gašenje se odvija pri velikim brzinama, nevidljivim ljudskom oku.

Iako Li-Fi vrlo vjerojatno neće tako brzo zamijeniti Wi-Fi u narednim godinama ili desetljećima, te bi se dvije tehnologije mogle kombinirati u svrhu brže i kvalitetnije mreže. Haas objašnjava da sve što je potrebno je instalirati mikro čip u sve svjetlosne uređaje kako bi osim svjetla odašiljali i bežične podatke. 

net

soul gravity mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2