Skip to main content
  • 15.12.2022.

MDMA kao lijek za PTSP, mogao bi se naći u američkim bolnicama već 2024.

Daily Mail prenosi ekskluzivne rezultate istraživanja o učincima MDMA kod pacijenata s PTSP-om

Piše: 

 

Završeno je veliko istraživanje među 90 pacijenata s teškim PTSP-om koji su za svoje liječenje dobili placebo, doze od 80mg ili doze od 120 mg MDMA prije nego što bi otvorili razgovor s psihijatrima na terapijskim sesijama. Ispitanici su morali nositi masku za oči i slušati glazbu dok su sjedili s istraživačima kako bi se mogle vidjeti reakcije. Nakon dva sata, pacijenti su dobili još malu dozu MDMA u količini od 40 do 60 mg.

Rezultati istraživanja su pokazali da 88% ispitanika je imalo poboljšanje simptoma nakon trećeg kruga terapije, dok je čak dvije trećine ispitanika (što je oko 67%) došlo u situaciju da nemaju dovoljno simptoma da bi im PTSP i dalje bio dijagnosticiran. Svega jedna trećina pacijenata koja su dobili placebo i sesije s psihijatrima, u istom vremenskom periodu ostvarili su napredak po pitanju simptoma. 

Istraživanje je otkrilo znanstvenicima kako je MDMA kod pacijenata stvorio osjećaj povjerenja i bliskosti, što je pomoglo racionaliziranju svoje traume te “stišavanju” amigdale – dio mozga zadužen za strah i prijetnje.


Photo: iStock-cienpies

Znanstvenici su započeli proces dobivanja odobrenja za korištenje MDMA u svrhu liječenja od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA). Što znači da u slučaju odobrenja, MDMA bi se mogao naći u američkim bolnicama već u 2024.

O korištenju MDMA kao lijeka za PTSP već se priča godinama, a o toj tematici zanimljiv TedxTalk održao je Brad Burge.

brejcha 2
sonus 1
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
brejcha 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju