Skip to main content
  • 7.10.2018.

Moby prodaje masivnu kolekciju ritam mašina u humanitarne svrhe

Kako ga je jednom u komentaru na knjigu "Porcelain" od milja nazvao Dave Eggars, Moby je "bivši kršćansko/alkoholičarski vegan koji se bavi elektroničkom glazbom".

Piše: 

Naslovna foto

Moby


Iako sasvim točno, ovo objašnjenje je ujedno i nepotpuno, jer on je mnogo više. Sviđala vam se njegova glazba ili ne, jedno je sigurno – razapet na užetu raznolikih žanrova i glazbenih eksperimenta Moby je sve samo ne konvencionalan, u potpunosti svoj i jedinstven i samim time i manifest onoga što bi umjetnik u svijetu trebao biti.

No izvan glazbenog i specifičnih idiosinkraciteta individue, na ljudskoj i humanitarnoj razini Moby je odlučio prodati oko 200 analognih ritam mašina iz osobne kolekcije kako bi usmjerio novac prema Odboru liječnika za odgovornu medicinu (Physicians Committee for Responsible Medicine), a rasprodaja njegove male ovisnosti započinje u četvrtak 11. listopada na Reverbu.

"Uvijek sam bio pomalo opsjednut ritam mašinama. Zapravo, uvijek sam bio jako opsjednut ritam mašinama. Tijekom godina, arogantno vjerujem da sam sakupio najveću kolekciju analognih ritam mašina na svijetu. Ima ih na stotine i volim apsolutno svaku od njih. Nadam se da ako ih kupite da će te ih voljeti jednako kao što sam ih ja volio. Molim vas pazite na moje bebe." U videu u kojem je predstavio neke od izuzetnih mašina naveo je i dvije Chamberlin Rhythmates za koje napominje kako su mu najdraže od čitave kolekcije. Sagrađene u pedesetima jedne su od prvih ritam mašina ikada proizvedenih i koriste loopve udaraljki s unaprijed nasnimljenih traka. "Ovo je prekrasan komad i vjerojatno najrjeđi, najdragocjenija ritam mašina ikada načinjena, jer je prva" – kaže gospodin Moby.

Među ostale hard core vintage komade  upadaju i Seventies MXR Drum Computer, lepeza klasičnih Univox ritam mašina i Wurlitzer Side Man iz kasnih 50-ih –  prva komercijalno dostupna mašina koja je zvuk stvarala elektroničkim putem. Jedan od najtežih rastanaka bio je onaj s Roland TR-909, napominjući -" Postoji i 808 koja je također sjajna – nisam nikada posjedovao jednu –  ali 909, svaka rana rave techno ploča načinjena je uz 909-ku."

Pa imaš li keša sa strane i goreću želju posvojiti jedan od ovih komadića povijesti znaš kamo po njih. No ovo nije prvi puta da Moby prodaje dio kumuliranih ovisnosti. U travnju je rasprodao preko 100 komada glazbene opreme, a u lipnju čitavu kolekciju ploča, svaki puta u dobrotvorne svrhe većeg cilja.
{youtube}vBfa9D8TKSc{/youtube}

Biti altruistom i vjerovati u nešto veće od sebe samoga ne znači davati ono što ti više ne treba. Sam čin eksponencijalno je značajniji rastankom od onoga što voliš jer znaš da učiniti više dobra tamo vani u svijetu nego da sakuplja prašinu u skladištima kao nostalgični memento. Pa kako slava sve što slavna osoba dotakne infuzira zvjezdanim statusom time je percipirana vrijednost predmeta samom njihovom poviješću veća.
{youtube}n8C2Y-v4AbU{/youtube}

Pa radi li se samo o točci života na kojoj shvatiš da akumulacija stvari nema smisla jer ništa od toga neće ići s tobom na vječne poljane, o čišćenju života od zakrčenosti u minimalizam potrebnoga ili razumijevanju da dobra nisu toliko dobra koliko bi mogla biti skroz dok ne kruže zajednicom, nije ni važno. Važno je da će novac biti usmjeren u potrebne reforme niše liječnika koji tijelo vide kao nešto više od mesnatog vodoinstalaterstva. Pa još jednom – Reverb link je ovdje – ako ništa dugo barem baci oko i enjoy!

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop