Skip to main content
  • 9.06.2024.

Muzikoterapija: Placebo efekt ili znanstvena stvarnost?

Glazba je jedinstvena umjetnost koja može izazvati emocije, inspirirati, smiriti i utjecati na raspoloženje

Piše: 

Naslovna foto

Laura BC from Burst

Ideja o muzikoterapiji nalazi se u različitim kulturama i razdobljima. Ali koliko je glazba učinkovita kao sredstvo liječenja? Stoljećima se koristi za liječenje, a danas najbolja francuska online kasina koriste autorske playliste kako bi igrače opustili.

Povijest muzikoterapije seže do stare Grčke i Kine, gdje su liječnici i filozofi vjerovali u njezinu ljekovitu moć. Znanstvena istraživanja pokazala su da glazba pozitivno utječe na rad srca, smanjuje krvni tlak i potiče proizvodnju dopamina, hormona sreće. Neurofiziolog Oliver Sacks otkrio je da određeni glazbeni ritmovi aktiviraju različita područja mozga, uključujući ona odgovorna za emocije i pamćenje.

Photo by Laura BC from Burst

Danas se glazba koristi u medicinskoj praksi kao dodatno sredstvo u liječenju raznih bolesti. Primjerice, pacijenti slušaju glazbu tijekom bolnih zahvata, što smanjuje strah i bol oslobađanjem endorfina. Učinkovitost glazbene terapije varira ovisno o pojedincu, njegovim glazbenim preferencijama i iskustvima.

Glazbena terapija nije mit, već znanstveno dokazana stvarnost koja može poboljšati fizičko i psihičko stanje čovjeka. Ipak, ona ne može zamijeniti tradicionalne metode liječenja, već se koristi kao dodatno sredstvo u sklopu cjelokupnog programa rehabilitacije i liječenja. Važno je individualizirati pristup i eksperimentirati s različitim žanrovima kako bi se postigao najbolji učinak na zdravlje.

Foto Shambhavi Das
sonus 2
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
sonic mobile
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.