Skip to main content

Najbolje live pozornice – Kapsule, kocke i svemirski brodovi?!

I lavovi i tigrovi i medvjedi (oh my!) Od Daft Punka preko Skrillexa od početaka 2000-ih fokus se s DJ nastupa translatira na live vode, no nije više dovoljno samo se pojaviti. U svijetu visokobudžetnih produkcija ono što se odvija je utrka za vizualnim naoružanjem.


Laseri, konfeti, topovi, dim, bacanje torti, i? I golemi setup-ovi inženjerskog ponosa koji koriste posljednje tehnologije zvuka, svjetla, 3D mappinga, kaciga, touchscreen konktrolera, panela… Pa ovdje stiže nekoliko koji su u posljednjim godinama ostavili svoj trag.

1. Daft Punkova piramida

Debitirala je na Coachelli 2006. Ovaj, od Bionic Leaguea dizajniran,i stroj bio je prekriven LED zrakama i ekranima. Ispred svoga vremena postavila je standard za one koji tek imaju doći, a LA Weekly napomenuo je kako je ovo bio najbolji set Coachelle.

2. deadmau5-ova kocka

Još jedan Coachella debitant iz 2010. nastao iz iste grane Bionic Leaugova Martina Phillipsa u suradnji s TAIT tvrtkom. Originalna kocka sastoji se od 75 LED RGB panela s rezolucijom 1600×1200  px. 15 stopa visoka i 16 široka, sadržavala je unutarnju hidrauliku koja je pomicala rubove kocke dok projicira novu grafiku. Pa kako je gospodin Joel Zimmerman bio poprilično otvoren u vezi procesa proizvodnje bilo je za očekivati da će uslijediti vendete po društvenim mrežama zbog kopiranja.

3. Plastikmanov kavez

Prvi nastup imao je 2010, a kavez je sastavila tvrtka Derivative, a sadržavao je i TouchDesigner – Live Bridge vizualnog stvaraoca lightshow-a u stvarnom vremenu. Hawtinov alter ego, pod kojim izdaje neke eksperimentalnije i introvertiranije stvari od 1993., ovime je bio odjeljen od publike kao da je sam u gomili, unutar studija koji je postavljen javno, i Resident Advisor ga ja okrunio posljedično najboljim live actom godine.

4. EPIC Erica Prydza

Prvi EPIC pojavio se 2011. dok je promo posljednje EPIC 5.0 verzije sjeo u studeni prethodne godine, a odgovorni za stvaranje su Realtime Environment Systems LTD. Masivni LED paneli i digitalni ekrani osvjetljavaju kocku u sinkronicitetu s glazbom, dok  smo u prethodnim izdanjima mogli pronaći i 3D holograme i video umjetnost, a EPIC 5.0 planiran je ujedno i kao dio superstrukture naziva Steel Yard na kojoj će biti i najveći hologram ikada korišten u live performansu. Novi show će svoje prvo izdanje imati u svibnju ove godine na Creamfieldsu.

5. Infected Mushroom kapsule

Pojavile su se 2012. kao kolaboracija proizvođača V Squared Labs i Vita Motus. a koriste dvije kapsule, 3D Mapping, i touchscreenove kojima se kontrolira glazba i vizuali. Psihodelija izraelskog trance duo kulminira time da uranjate u nešto drugačije dok gospoda rade ono što rade najbolje, odvoejni u svojim kapsulama ispred masivnog ekrana koji prikazuje trippy vizuale meduza i šume gljiva.

6. Datsikov Vortex Lumen

Nastao je 2012. u V Sqared Labsu i uključivo 3D mapping i projekcije, a popraćen je s golemih 150 000 wata basa dok svjetla rotiraju oko masivnog prstena u čijem središtu stoji kanadski glazbenik dajući vizuru stajanja na rubu crvotočine za vrijeme izvođenja seta.

7. Skrillexov svemirski brod

Pojavio se prvi puta 2014. također na očito mjestu promenade novoga – Coachelli, uz svjetlosne efekte, video efekte i pirotehniku. Golemo zdanje inspirirano je Blade Runnerom i potrebno je šest članova ekipe kako bi njime upravljalo za vrijeme nastupa.

brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2