Skip to main content

Nakon premijere u Berlinu, T2 Trainspotting u hrvatskim kinima

Ovoga je vikenda u sklopu Berlinalea film T2 Trainspotting doživio svoju festivalsku svjetsku premijeru, a kao uvertiru u to Boiler Room je priredio Rave za zagrijavanje na kojem su svirali velemajstori Sasha, Goldie, Modeselektor i Head High.

Piše: 


Od četvrtka, 23. veljače Renton, Spud, Sick Boy i Begbie po prvi puta nakon dugih 20 godina stižu nam na kino platna diljem svijeta, pa tako i u Hrvatsku. Uz to, tu su i kratki prilozi o četvorici nezaboravnih narkomana koji će vam približiti njihove sadašnje živote, ali vas i podsjetiti na razloge zbog kojih smo ih toliko zavoljeli.

MARK RENTON
Mark je ukrao preko 18 tisuća Eura i većinu vremena proveo je u Amsterdamu skrivajući se od svih koji su ga poznavali, ali i od samoga sebe. Njegov povratak šokantan je kako za sve njegove prijatelje i poznanike, tako i za njega samoga, ali ono što je najvažnije je da je ovisnost o heroinu zamijenio s ovisnošću o endorfinu. Marka Rentona tumači jedan od najpoznatijih britanskih glumaca Ewan McGregor kojeg su uloge upravo u filmovima Dannyja Boylea („Sasvim malo ubojstvo“ i „Trainspotting“) izbacile u zvjezdanu glumačku orbitu. Premda njih dvojica dugo godina nisu razgovarali djelomično i zbog toga što se McGregor naljutio na Boylea što ga je ovaj preskočio za glavnu ulogu u filmu „Žal“ i dodijelio je Leonardu DiCapriju, obojica su riješili nesuglasice, a McGregor je već u par intervjua izjavio da sve te priče o njihovoj svađi spadaju u „bilo pa prošlo“.
{youtube}NpoQX4FpRT0{/youtube}

BEGBIE
Begbie je 20 godina proveo u zatvoru, ali i dalje je ostao onakav totalni luđak kakvog ga pamtimo. Njegov jedini cilj nakon izlaska iz zatvora je pronaći Rentona i osvetiti mu se, što zapravo znači samo jedno: ubiti ga. Begbieja je utjelovio poznati britanski glumac Robert Carlyle, a prema vlastitom priznanju to je ujedno i jedan od najpoznatijih filmskih likova koje je glumio do sada u karijeri: „Gdje god bih se našao u svijetu, u kojoj god državi – svi bi znali za Begbieja. On je pomalo psihotičan, ali ga ljudi možda baš zato vole.“
{youtube}yU6rCb6qWrw{/youtube}

SPUD
Jedina osoba koja se niti nakon 20 godina nije nimalo promijenila je Spud. I dalje je ovisnik, a iznimno ga šokira Rentonov povratak koji ga pokušava izvući na pravi put kupivši mu tenisice za trčanje. U ulozi Spuda nalazi se Ewen Bremner, glumac čiju performansu redatelj Boyle opisuje kao „kombinaciju suptilnosti i eksplozivnosti“. Bremner je za ponovno okupljanje ekipe izjavio: „Prvi dan snimanja bio je najemotivniji, gotovo je sve izgledalo nadrealno i mislim da smo svi bili pomalo previše emotivni. Prije dvadeset godina dobili smo veliki dar kad su baš nas odabrali da tumačimo ove likove, a danas se to čini još vrednijim. Dobili smo ponovno priliku raditi zajedno, snimati scene i jednostavno provoditi vrijeme jedni s drugima“.
{youtube}wCDG-8YwOfc{/youtube}

SICK BOY
Prošlo je 20 godina, a Sick Boy je od teškog narkomana postao trgovac automobilima koji nosi lažne kapute, a žene koristi isključivo za seks. Njegov prvi susret s Markom nakon više od dva desetljeća može završiti samo na jedan način: tučnjavom. U ulozi Sick Boya našao se iznimno talentirani Jonny Lee Miller koji reprizira ulogu iz originalnog filma. Za ponovno okupljanje ekipe iza i ispred kamere izjavio je: „Oduvijek sam govorio da nema potrebe snimati nastavak 'Trainspottinga' ako se u njemu neće okupiti originalna postava i ako on svojom radnjom neće istraživati velike teme. Kako je to biti stariji 20 godina? Što si radio cijelo to vrijeme? Što se dogodilo s likovima i kakve su implikacije? Jedini način kako napraviti pravi nastavak nakon toliko dugo vremena jest pozabaviti se realnošću ljudskih života.
{youtube}HCsbM6MULbs{/youtube}“

T2 Trainspotting jedan je od najprimamljivijih kino filmova ovog mjeseca i svakako jedan od najznačajnijih filmskih događaja u posljednjih nekoliko godina. Kompletna ekipa iza i ispred kamere na čelu s redateljem Dannyjem Boyleom („Milijunaš s ulice“, „127 sati“) vratila se kako bi nam otkrila u što su se pretvorili životi Rentona, Begbieja, Sick Boya i Spuda koje smo upoznali sada već davne 1996. godine u jednom od najboljih i najutjecajnijih britanskih filmova svih vremena – „Trainspottingu“.
{youtube}jw9oGp5jSGs{/youtube}

wls 20 mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sibold mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web