Skip to main content
  • 8.06.2024.

Nastavlja se Drug Checking na glazbenim festivalima u Velikoj Britaniji

Nakon kontroverzne odluke iz 2023. godine, britanski Home Office je potvrdio izdavanje dodatnih licenci za testiranje droga na glazbenim festivalima u Velikoj Britaniji.

Piše: 

Naslovna foto

Fiona Measham/The Loop

Ova odluka omogućava testiranje iza kulisa, što je vitalno za strategiju smanjenja štete na festivalima. Prethodno je zahtjev za novim licencama uzrokovao kašnjenja, onemogućavajući organizacijama poput The Loop da testiraju drogu na događajima kao što je Parklife u Manchesteru. Nedostatak testiranja doveo je do prijetnji pravnim akcijama protiv Vlade, jer su kritičari upozoravali na povećan rizik po živote učesnika festivala.

Foto: Fiona Measham/The Loop

The Loop je objavio na Twitteru (x) da su dobili prvu licencu ikada izdatu za testiranje na licu mjesta. Ova praksa testiranja, koja traje oko deset godina, omogućava detektiranje opasnih supstanci i slanje upozorenja posjetiteljima festivala. Podrška za ovaj proces dolazi od policije i hitnih službi jer omogućava praćenje novih prijetnji poput sintetičkih opioida i smanjuje rizik od zloupotrebe droga.

Nastavak testiranja će igrati ključnu ulogu u zaštiti zdravlja i sigurnosti posjetitelja festivala širom zemlje

Home Office je postavio stroge uvjete za organizacije koje vrše testiranje, uključujući obavezno testiranje oduzete ili predane droge na licu mjesta i izdavanje javnih upozorenja u slučaju otkrivanja ekstremno potentnih supstanci. Više licenci će biti izdato u narednim tjednima, što je pozdravljeno kao značajan korak ka zaštiti posjetitelja festivala i smanjenju štete.

Michael Kill, CEO NTIA, pohvalio je ovu odluku, ističući njenu važnost za sigurnost na festivalima, dok je Sacha Lord, savjetnik za noćnu ekonomiju Manchestera, naglasio da je ovo „spašavanje života“.

Ovaj korak predstavlja povratak dugogodišnje politike smanjenja štete, a nastavak testiranja će igrati ključnu ulogu u zaštiti zdravlja i sigurnosti posjetitelja festivala širom zemlje.

sven desk
kruder
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.
kruder
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.