Skip to main content
  • 4.10.2016.

Njemački DJ otkrio kako je čitav Treći Reich bio pogonjen crystal methom!

Pod uvjetom da su tvrdnje istine to bi objasnilo mnogo stvari koje i danas zjape kao golema rana na društvu o povijesnoj stranputici koja se nikada nije trebala dogoditi.

Piše: 

 
Uoči neobičnog polu deja vua koje donose Trumpovi govori mržnje u predsjedničkim debatama, dok se paralelno ljudi pitaju kako je čovjek kao Hitler ikada mogao preuzeti mozgove, resurse i traume jedne zemlje, u književnim krugovima se pojavila knjiga.

 
Norman Ohler njemački je pisac, stvaraoc književnog ostvarenja "Blitzed" koje posvećuje svoju građu nacističkoj Njemačkoj i Hitleru usred goleme nacionalne panovisnosti o metamfetaminu.

 
The Guardian je intervjuirao Ohlera i preispitao od kuda poveznica metamfetamina s jednim od najcrnjih razdoblja suvremene povijesti. Ohler je započeo opisivanjem svojih prvih rave dana na ulicama Berlina: "Sjećam se 90-ih. Zid je taman pao i ja sam eksperimentirao s party drogama kao što su ecstasy i LSD. Techno scena je tek počinjala i na istoku je bilo puno praznih zgrada… Mogao si ponekad tada zakoračiti u prostoriju i jednostavno vidjeti prošlost. Naravno, sada više nije tako, ne uzimam droge. Ali mogu se sjetiti toga i vjerojatno je to bio razlog zašto sam uopće mogao napisati ovu knjigu…"
 
Knjiga otkriva neispričanu priču o povezanosti Trećeg Reicha s drogama poput kokaina, heroina, morfija i prije svega metamfetamina ( poznatijeg kao crystal meth ) i o učinku koji je on imao na Hitlerove konačne dane. Ohler tvrdi da je Hitler bio apsolutni junkie uništenih vena do trena kada se povukao u posljednje bunkere. Britanski povjesničar Ian Kershaw, vodeći autoritet na temu Hitlera i nacističke Njemačke, nazvao je knjigu ozbiljnim znanstvenim radom.

 
No kako je sama ideja došla? Za to je zaslužan Ohlerov prijatelj, DJ Alex Kraemer, koji ga je uputio na jednu često prešućivanu fusnotu u povijesnim knjigama, oko koje vrijedi dalje kopati. Ohler je za Kraemerea napomenuo: "On je kao medij za to vrijeme. Ima ogromnu knjižnicu i zna svu glazbu iz 20-ih. jedne noći mi je rekao: "Jesi li svjestan masivne uloge koju su droge igrale u nacionalnom socijalizmu?" Rekao sam mu kako nisam znao, ali kako ovo zvuči točno – i odmah sam znao da će ovo biti tema moje sljedeće knjige."
 
Priča započinje s doktorom Fritzom Hauschildom, koji je, inspiriran, nakon iskušavanja metha na sportašima na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936., krenuo u sintetizaciju vlastitog metamfetamina. Imena Pervitin, postao je senzacija u Njemačkoj i svi od činovnika u uredima do vojnika su se navukli. Stavljali su ga i u čokoladu!
 
Kada su Nacisti krenuli u invaziju Francuske Hitler je izdao dekret o stimulansima koji je određivao da vojnici moraju uzeti pilulu metamfetamina kako bi mogli marširati čitavu noć. U međuvremenu se u Berlinu odvijala druga priča. Hitler je postao dosta blizak s doktorom Morellom koji mu je redovno davao svakodnevne injekcije, koktele stimulansa, koje su ga držale punim energije i ambicije. Zamisli sada lokalnog junkiea s iluzijama veličine i čitavom vojskom na raspolaganju. Ne moraš, jer se dogodilo!

 
Kako su godine prolazile, talijanski diktator Mussolini je isto liječen sličnim režimom stimulansa, no Hiltlerovi apetiti su rasli i jačina doze i učestalost se povećavala. Ali kako život uglavnom ne ide po planu, čak i kada prvi dio ideje da baciš svijet na koljena uspije, saveznici su bomardirali tvornicu Pervitina. Kako su zalihe nestajale, do veljače 1945. Hitler je bio u punom zamahu apstinencijske krize, "tresući se, nekontrolirano slineći, bodući kožu zlatnom pincetom"  – simptomi koji su u mainstream povijesnoj liniji objašnjeni nadolaskom Parkinsonove bolesti zapravo su bili nešto sasvim drugo. Samoubojstvo je uslijedilo dva mjeseca kasnije.
 
Fiskacija na jedan cilj, sljepilo na moralnu nastranost linije povijesti u kojoj si se zatekao, golema energija koja je pokretala mašineriju mržnje unutar ovog narativa – sve se uklapa u margine ovisnosti o metamfetaminu. Za kraj za sve zainteresirane kako zvuči život u glavi tipa koji je zaurlao prve zvuke ispod ove snježne padine i pokrenuo lavinu baci uho na SoundCloud Alexa Kraemera.
dobar house desktiop
soul gravity mobile
Vezani članci
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
brejcha 1
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju