Skip to main content
  • 12.05.2021.

Njemački klubovi su proglašeni kulturnim znamenitostima

Političari napokon brinu o smrti klubova nakon što je Bundestag zatražio od savezne vlade da klasificira glazbene klubove kao objekte u kulturne svrhe.

Piše: 


Njemački je Bundestag 7. svibnja 2021. odlučio da Savezna vlada treba prilagoditi Pravilnik o korištenju zgrada tako da klubovi i mjesta s provjerljivom kulturnom referencom više nisu definirani kao mjesta za zabavu, već kao objekti u kulturne svrhe. Ovo je važna odluka za zaštitu i daljnji razvoj klupske kulturne raznolikosti u cijeloj Njemačkoj.

Klupska scena integrirat će se u urbani razvoj

U smislu zakona o gradnji, klubovi i glazbena mjesta do danas nisu dobili nikakvo priznanje. Važnost ovih mjesta kao kulturnih otvorenih prostora, kao plodišta inovacija i njihove privlačnosti za ljude daleko izvan regije, nesporna je. U pravilniku o korištenju zgrada, međutim, klubovi su klasificirani kao zabavna mjesta, zajedno s zabavnim arkadama, kladionicama, seks kinima i javnim kućama. Iz perspektive urbanističkog planiranja, to znači da su klubovi dopušteni samo u mješovitim i jezgrenim područjima, samo iznimno u urbanim područjima, a u stambenim naseljima nisu dopušteni.

Usvojena izmjena i dopuna Pravilnika o korištenju zgrada znači da su klubovi sada izjednačeni s kazalištima, operama, muzejima i koncertnim dvoranama kao objektima u kulturne svrhe. To ima dvije posljedice koje bi u budućnosti mogle zaustaviti smrt klubova i raseljavanje klupske kulture iz užeg grada.

1. Stvaranje novih mjesta za klupsku kulturu i glazbu uživo

Pri planiranju novih područja u gradskim središtima, ali i u ruralnim područjima, klubovima se rijetko poklanja pažnja. Stoga se može primijetiti trend na klupskoj sceni da se povećava broj organizatora i kolektiva koji nemaju vlastita mjesta i koji koriste utvrđene lokacije za svoje programe. Ne nedostaje im inovativnih koncepata, već prostora i uvažavanja njihovih kulturnih postignuća. Činjenica da se u urbanističkim mjestima koja su prije bila rezervirana za takozvanu visoku kulturu danas također smatraju klupskim lokacijama, treba se nadati da će se u budućnosti mogu pojaviti novi klubovi širom Njemačke.

2. Poboljšanje uloge klubova u urbanom razvoju

Iznad svega, nedostaje transparentnost građevinskih projekata i volja za uključivanjem klubova i glazbenih prostora u procese planiranja. Zbog svoje klasifikacije kao mjesta za zabavu, ta mjesta nisu posebno vrijedna zaštite u smislu urbanog razvoja i često su morala ustupiti mjesto zgradama koje se približavaju. Pogotovo u gradskim središtima pogođeni klubovi nisu mogli pronaći odgovarajuću alternativu i gurnuti su u rubne dijelove. Čak i ako značenje planiranih promjena za mnoge etablirane klubove još nije jasno, može se reći da je utvrđeni kulturni lokalitet teže izmjestiti od mjesta za zabavu.

Pamela Schobeß, direktorica LiveKomma i povjerenstvo kluba:

„Posebno bismo željeli zahvaliti članovima Parlamentarnog foruma na njihovoj predanosti i ustrajnosti u ovom pitanju. Današnjom odlukom Bundestag šalje snažan i signal republici. Glazbeni klubovi su kulturne institucije koje oblikuju identitet okruga kao sastavni dio kulturnog i gospodarskog života. Sada zastarjeli zakon treba prilagoditi stvarnosti. To pomaže održati gradove i četvrti u životu i za život te zaštititi kulturna mjesta od raseljavanja."

sea star mobile
Vezani članci
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sonus 1
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sonus 2