Skip to main content
  • 24.03.2022.

Nova studija: Hrvatska prednjači u EU po potrošnji kanabisa

Nova studija o analizi otpadnih voda stavlja u središte navike konzumiranja droga u europskim gradovima

Piše: 


Najnoviji podaci o otpadnim vodama otkrivaju navike uzimanja droga u 75 europskih gradova u rekordnih 25 zemalja. Nedavna analiza otpadnih voda baca svjetlo na regionalne razlike u potrošnji nedopuštenih supstanci.

Prošlog je tjedna Europska agencija za droge (EMCDDA) objavila izvješće iz studije s ciljem praćenja najčešće korištenih rekreacijskih droga. Od Barcelone do Limassola i od Osla do Porta, studija je analizirala dnevne uzorke otpadnih voda u slivovima postrojenja za pročišćavanje tijekom jednotjednog razdoblja između ožujka i svibnja 2021. U gradovima u studiji živi oko 45 milijuna ljudi. Analizom su traženi tragovi četiriju nedopuštenih stimulansa ( kokain, amfetamin, metamfetamin, MDMA/ecstasy ) kao i kanabis .

Kokain: Ostaci kokaina u otpadnim vodama ostali su najveći u gradovima zapadne i južne Europe (posebno u Belgiji, Nizozemskoj i Španjolskoj), ali tragovi su pronađeni i u većini istočnoeuropskih gradova, gdje su uočeni određeni porasti. Grad s najvećom potrošnjom kokaina bio je Antwerpen (Belgija).

Metamfetamin: Tradicionalno koncentriran u Češkoj i Slovačkoj, ova droga je sada prisutna u Belgiji, Cipru, istočnoj Njemačkoj, Španjolskoj, Turskoj i nekoliko zemalja sjeverne Europe. Ipak, top 5 gradova koji pokazuju najveću koncentraciju meta su u Češkoj, a Ostrava je na prvom mjestu.

Amfetamin: Razina ostataka amfetamina i dalje je varirala u gradovima, s najvećim opterećenjem prijavljenim u gradovima na sjeveru i istoku Europe (Švedska, Belgija, Nizozemska i Finska), a mnogo nižim razinama u gradovima na jugu. Grad koji pokazuje najveću upotrebu te droge je Sandviken u Švedskoj.

Kanabis: Najveća količina metabolita kanabisa (THC-COOH) pronađena je u gradovima zapadne i južne Europe, posebice u Hrvatskoj, Češkoj, Španjolskoj (Barcelona u tom pogledu daleko nadmašuje ostale europske gradove), Nizozemskoj, Sloveniji i Portugalu. Čini se da su utjecaji lockdowna zbog COVID-19 manje utjecali na upotrebu od drugih droga. Prošle godine Zagreb je bio prvak Europe po potrošnji trave!

U hrvatskom Saboru održan okrugli stol o Lex Cananbisu!

MDMA: Ovo je bila jedina droga kojoj se smanjila upotreba u većini proučavanih gradova. Vjerojatno zbog zatvaranja mjesta za noćni život tijekom pandemije COVID-19, gdje se ova droga često konzumira. Najveće količine MDMA pronađene su u gradovima u Belgiji (s najvećom upotrebom u Amsterdamu ), Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj.

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2