Skip to main content
  • 10.11.2023.

Novo istraživanje otkriva da glazba može djelovati kao lijekovi protiv bolova

Kanadski znanstvenici su otkrili kako trake koje izazivaju “trnce” pomaže u snižavanju intenziteta boli

Piše: 


Kanadsko sveučilište McGill je objavilo novo istraživanje u kojem je otkriveno kako glazba koju volite može djelovati kao lijek protiv bolova. Jedan od autora istraživanja, Darius Valevicus kaže “glazba je kod ispitanika smanjila bol na ljestvici od 1 do 10 za barem jedan bod, što je otprilike jednako snažno kao i kad se popije tableta ibuprofena”.


Foto Loudwire

Glazba pomaže, ali još više pomaže glazba koja pokreće ili “izaziva trnce”. Ispitanici su slušali razne glazbu i žanrove, rangirali je, a u čemu su se svi usuglasili je da pjesme koje izazivaju “trnce” dovode do najnižeg intenziteta i neugodnosti boli.


Foto Consequence

Kako autor istraživanja objašnjava, glazba i smanjivanje boli nastaje kroz dva mehanizma “trnci imaju fiziološko-senzorni učinak s kojim blokiraju ulazne signale boli. Također “trnci” izaziva osjećaj ugodnosti, što onda utječe na emocionalnu vrijednost boli.”


Foto Kelly Sikkema

Istraživanje se provelo na 50 ispitanika, kojima su istraživači primjenjivali visoke temperature na rukama kako bi izazvali bol. Dok, za smanjenje boli, dio ispitanika je sjedio u tišini, dio s kodiranim zvukom, dio s opuštajućom glazbom, dio s nasumičnom glazbom, dio s omiljenim pjesmama…

Svakako se ne smije zaboraviti da glazba luči hormone sreće, što bol onda svakako stavi u drugi plan, a elektronička glazba je zapravo moćan katalizator lučenja endorfina.

Upravo na tom tragu i receptu 1. prosinca pripremamo Endorphin festival na tri floora inspirirana hormonima sreće u zagrebačkom Boogaloo o kojemu možete pročitati više ovdje.

1st Release ulaznice su u prodaji kroz sustav Entrio online ili jednom od fizičkih prodajnih mjesta, a odnedavno su dostupne i grupne ulaznice (kupiš 4, platiš 3).

sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2