Skip to main content

Osmišljava se revolucionarni recept koji će zaustaviti topljenje sladoleda

Zbogom ljepljivim prstima dok kušate sladoled jer tvrtka koja stoji iza Ben and Jerry's i Magnuma smišlja revolucionarni recept koji će zaustaviti topljenje našeg omiljenog deserta

Piše: 

Ne radi se samo o tome da nas spriječi otapanje sladoleda jer je ponovni razvoj recepture zapravo dio nastojanja brenda Unilever da uštedi energiju i smanji svoj ugljični otisak.


Photo by Tomáš Hustoles from Burst

Iako još nisu otkrili kako namjeravaju napraviti novi sladoled, stručnjaci vjeruju da će to imati veze ili s dodavanjem škroba u smjesu ili smanjenjem udjela šećera.

Ali kako to učiniti bez ugrožavanja okusa ili teksture? Istraživači se nadaju da će pronaći savršenu formulu za zadržavanje okusa, čvrstoće i 'osjećaja u ustima' svakog proizvoda Ben and Jerry's i Magnum na višim temperaturama.


Photo by Farah from Burst

Ako to uspije, ugljični otisak zamrzivača u trgovinama diljem svijeta smanjit će se za čak 30 posto. Trenutačno se Unileverovi sladoledi čuvaju na -18C, ali postoji nada da će nova formula omogućiti njihovo skladištenje na samo -12C.

Može li se to učiniti? Profesor Douglas Goff, koji predaje tečajeve o sladoledu na Sveučilištu Guelph u Kanadi, rekao je za The Times: “Da, moguće je. To će utjecati na teksturu, ali u tome leži izazov razvoja proizvoda: uravnotežiti teksturu i slatkoću s manje ukupnih šećera.


Photo by Cansu Tastan from Burst

"To bi moglo biti vrlo značajno u smislu sveukupne uštede energije, ali svakako će trebati malo truda da se formulacije prilagode u skladu s tim i dalje isporučuju željenu teksturu, slatkoću itd., bez utjecaja na okuse, inkluzije, kornete, premaze."

Tko zna – sladoled koji se ne topi uskoro bi mogao stići i u zamrzivač blizu vas, prenosi Huffington Post.

hard 600
Techno se pleše na mjestu gdje je nekad bilo jezero prepuno života
hard 600
Techno se pleše na mjestu gdje je nekad bilo jezero prepuno života