Skip to main content
  • 26.02.2023.

Osmišljava se revolucionarni recept koji će zaustaviti topljenje sladoleda

Zbogom ljepljivim prstima dok kušate sladoled jer tvrtka koja stoji iza Ben and Jerry's i Magnuma smišlja revolucionarni recept koji će zaustaviti topljenje našeg omiljenog deserta

Piše: 

Ne radi se samo o tome da nas spriječi otapanje sladoleda jer je ponovni razvoj recepture zapravo dio nastojanja brenda Unilever da uštedi energiju i smanji svoj ugljični otisak.


Photo by Tomáš Hustoles from Burst

Iako još nisu otkrili kako namjeravaju napraviti novi sladoled, stručnjaci vjeruju da će to imati veze ili s dodavanjem škroba u smjesu ili smanjenjem udjela šećera.

Ali kako to učiniti bez ugrožavanja okusa ili teksture? Istraživači se nadaju da će pronaći savršenu formulu za zadržavanje okusa, čvrstoće i 'osjećaja u ustima' svakog proizvoda Ben and Jerry's i Magnum na višim temperaturama.


Photo by Farah from Burst

Ako to uspije, ugljični otisak zamrzivača u trgovinama diljem svijeta smanjit će se za čak 30 posto. Trenutačno se Unileverovi sladoledi čuvaju na -18C, ali postoji nada da će nova formula omogućiti njihovo skladištenje na samo -12C.

Može li se to učiniti? Profesor Douglas Goff, koji predaje tečajeve o sladoledu na Sveučilištu Guelph u Kanadi, rekao je za The Times: “Da, moguće je. To će utjecati na teksturu, ali u tome leži izazov razvoja proizvoda: uravnotežiti teksturu i slatkoću s manje ukupnih šećera.


Photo by Cansu Tastan from Burst

"To bi moglo biti vrlo značajno u smislu sveukupne uštede energije, ali svakako će trebati malo truda da se formulacije prilagode u skladu s tim i dalje isporučuju željenu teksturu, slatkoću itd., bez utjecaja na okuse, inkluzije, kornete, premaze."

Tko zna – sladoled koji se ne topi uskoro bi mogao stići i u zamrzivač blizu vas, prenosi Huffington Post.

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk