Skip to main content
  • 19.02.2024.

Ovih 8 festivala je inspirirano Burning Manom

Odlazak na Burning Man iziskuje značajan trošak kojeg si ne mogu svi priuštiti. Upravo na tom tragu, diljem svijeta su nastali festivali inspirirani Burning Manom.

Piše: 

Les Dunes Electroniques – Tunis

Les Dunes Electroniques donosi osjećaj Burning Mana u Tunis u malo pustinjsko selo koje je stvorio George Lucas za potrebe snimanja Ratova zvijezda. Festival se održava u studenom, a pustinja na sjeveru Afrike postane plesni podij za elektroničke ritmove. Za razliku od nekih drugih festivala inspiriranim Burning Manom, ovaj je u potpunosti komercijalan i nema postulate koji vladaju Black Rock Cityjem.

Aurora – Buenos Aires, Argentina

Aurora je regionalni festival Burning Mana u Južnoj Americi koji se umjesto u pustinji smjestio u zelenilu i nešto mekšim tonovima. Umjetonost i glazba joj je u srži, a tijekom svoja četiri dana trajanja privlači sve ljude željne mira, slobode i kvalitetnih bas linija.

Afrika Burn – Tanwka, Južnoafrička republika

Afrika Burn je najveći službeni regionalni događaj Burning Mana, gdje volonteri i sudionici festivala po uzoru Black Rock Cityja grade Tankwa Town u Tankwa Karoo Nacionalnom parku.

Burning Flipside – Austin, Sjedinjene Američke Države

Burning Flipside je tekšaška alternativa Burning Manu koji je fokusiran na sadržaj stvaran iz zajednice. Na festivalu se stvara prostor za samo-izražavanje, kao i prihvaćanje sebe i drugih. Jedan od važnih stupova festivala je borba protiv komercijalizacije.

Midburn – Izrael

Midburn je jedna od najpoznativijih regionalnih inačica Burning Mana koji se odrava u pustinji Negev na jugu Izraela gdje se stvara The City koji živi deset principa Black Rock Cityja. Nakon AfrikaBurna, Midburn je drugi najveći regionalni događaj Burning Mana. Zbog ratne situacije u Izraelu, održavanje festivala je pauzirano.

Nowhere – Huesca, Španjolska

Nowhere je besplatni festival, inspiriran Burning Manom, koji se održava u Španjolskoj. Neki ga nazivaju i europskim Burning Manom. Fokusiran je na stvaranje vizualne umjetnosti i kreacija na licu mjesta, a naravno glazba je neizbježna kulisa.

Secret Garden Party – Abbots Ripton, Ujedinjeno Kraljevstvo

Secret Garden Party je nezavisni festival koji se održava na lokaciji okruženoj jezerima, rijekom i šumom. Svi posjetitelji festivala su potaknuti na kreativnost, a sadržaj se bazira na eko osvještenosti. Festival je bio na petogodišnjem hiatusu, a 2022. se vratio u još većem obujmu.

Burning Seed – Matong, Australija

Burning Seed je preuzeo deset principa Burning Mana, ali ih je “postavio” usred zelene šume. Red Earth City je domaćin australske inačice Burning Mana, a sami ključ festivala su suradnja i participacija. Jedna zanimljivost festivala je godišnji izbori za “gradsko vijeće” gdje se biraju ljudi zaduženi za organizaciju i stvaranje Burning Seeda.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2