Skip to main content
  • 18.05.2024.

Ovo je budistički redovnik i DJ zaslužan za oživljavanje religije među mladima

S obrijanom glavom i lepršavom redovničkom odjećom NewJeansNim kombinira budističke stihove i životne savjete s energičnim EDM ritmovima

Piše: 

Naslovna foto

© Jung Yeon-je / AFP

Njegovi setovi prožeti duhovnošću i modernim zvukom, postali su viralni ponajprije među generacijom Z, oživljavajući interes za budizam u Južnoj Koreji.

Foto © Jung Yeon-je / AFP

Iako mu nastupi izazivaju oduševljenje među mladima, nisu prošli bez kontroverzi. U Maleziji, gdje je nastupao početkom svibnja, planirani party kasnije tog mjeseca otkazan je nakon pritužbi lokalnih budista koji su smatrali da njegov način izvođenja i odjeća nisu u skladu s budističkim vjerovanjima. Malezijska Udruga mladih budista i pojedini političari izrazili su zabrinutost da njegovi nastupi mogu stvoriti pogrešnu percepciju budizma.

Foto © Jung Yeon-je / AFP

Način na koji je odabrao nastup i njegova odjeća nisu primjereni budističkim vjerovanjima i praksama

Unatoč kritikama iz inozemstva, u Južnoj Koreji NewJeansNim uživa podršku starijih budističkih svećenika, uključujući predsjednika najveće budističke sekte Jogye, koji vjeruju da njegov pristup može pomoći privući mlade natrag religiji. Stariji redovnici su mu čak dodijelili redovničko ime, čime je postao simbol novog, modernog načina doživljavanja budizma.

Njegovi motivacijski stihovi i energični nastupi pružaju utjehu mladima koji se osjećaju beznadno, nudeći im nadu i inspiraciju. Uspjeh NewJeansNima također se odražava na događajima poput Međunarodne izložbe budizma u Seulu, gdje se budizam predstavlja na inovativne načine, privlačeći mlađu publiku. Jedinstveni stil i pristup budizmu prikazuju kako se tradicionalne religije mogu prilagoditi suvremenim trendovima i tehnologijama, čineći ih relevantnima i pristupačnima novim generacijama.

sonus 2
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.