Skip to main content
  • 18.05.2024.

Dokumentarni film “The Godfather of Disco: Mel Cheren – West End Records”

Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju

Piše: 

U ovom fantastičnom 80-minutnom dokumentarcu pokojni Mel Cheren, snimatelj, pionir i aktivist, priča priču o tome kako je osnovao diskografsku kuću West End koja je promovirala disco i potaknula stvaranje 12-inčnog vinilnog singla, koji je najveću popularnost stekao kod klupskih DJ-a u New Yorku.

I dok je radio za drugu izdavačku kuću, Sceptre Records, prije osnivanja West Enda, Mel Cheren je došao na ideju instrumentalnih B strana za plesne singlove. Mel Cheren također govori o tome kako je financijski pomogao svom poslovnom partneru i bivšem ljubavniku, Michaelu Brodyju, da stvori svjetski poznati klub Paradise Garage 1977. od onoga što je nekoć bila parkirna garaža na 84 King Streetu u SoHo dijelu New Yorka.

Paradise Garage bio je epicentar DJ kulture 70-ih i 80-ih godina i središnja točka gay disco scene na Manhattanu. Kulturno mješoviti posjetitelji zabava brzo su pali pod čari legendarnog DJ-a Larryja Levana, gdje je postao “Bog među DJ-evima” čiji su setovi nazivani “subotnjom misom”.

Mel Cheren je kum disca

Film također daje neki uvid u borbe gay zajednice, njihov pritisak na jednakost unutar klupskih krugova i užasan epilog koji je epidemija AIDS-a imala unutar scene. Do kasnih 80-ih epidemija AIDS-a odnijela je živote toliko mnogo prijatelja Mela Cherena da je osjetio potrebu nešto učiniti. Osnovao je zakladu “24 sata za život”, koja je prikupljala novac od glazbene industrije za pomoć u borbi protiv AIDS-a. Svoju je bol Mel pretvorio u moć koristeći glazbu koju je najviše volio kao oružje u borbi protiv AIDS-a. Mel Cheren je kum disca.

Ne možemo dovoljno reći koliko je ovaj dokumentarac prekrasan i nostalgičan s obzirom na nevjerojatnu glazbu koja je stigla od izdavačke kuće West End do velikih DJ-a kao što su Louie Vega, Marly Marl, Danny Krivit, Junior Vasquez i Nicky Siano, da spomenemo nekolicinu onih koji odaju počast nekoć velikoj klupskoj kulturi New Yorka.

The Godfather of Disco je dokumentarac temeljen na autobiografiji Mela Cherena – My Life and the Paradise Garage: Keep on Dancin’. Ovo moraju pogledati DJ-evi, ljubitelji disca, kolekcionari i ljubitelji glazbe općenito. Vrijedi svake sekunde.

sonic desktop
sonic mobile
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.