Skip to main content
  • 1.02.2021.

Pokret Black Lives Matter nominiran je za Nobelovu nagradu za mir

Pokret Black Lives Matter nominiran je za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine. Norvežanin Petter Eide preporučio je BLM za prestižnu nagradu zbog načina na koji se poziv na sistemske promjene proširio svijetom i donio "novu svijest i svijest o rasnoj pravdi".

Piše: 


"Smatram da je jedan od ključnih izazova koji smo vidjeli u Americi, ali i u Europi i Aziji, vrsta sve većeg sukoba temeljenog na nejednakosti", rekao je Eide. "Black Lives Matter postao je vrlo važan svjetski pokret za borbu protiv rasne nejednakosti." Ono što se kod Eidea najviše istaklo jest da su „uspjeli mobilizirati ljude iz svih skupina društva, ne samo Afroamerikanaca, ne samo potlačenih, to je bio širok pokret, na način koji se razlikovao od njihovih prethodnika . "

The Black Madonna i Joey Negro promjenili umjetnička imena

Dobitnik Nagrade za mir odabire se u listopadu, a svečana dodjela zakazana je za 10. prosinca. Bilo je više od 300 nominacija za prošlogodišnju nagradu, gdje je pobijedio Svjetski program hrane. Nakon što je objavljena nominacija za BLM, norveški zastupnik navodno je dobio salvu bijesnih e-mailova od Amerikanaca koji tvrde da Black Lives Matter nije miroljubiva organizacija. Edie je rekao da je "bio spreman za tu kritiku".

Jean-Marie Kone: Techno sam je poruka i pokret, a pokret bez poruke nema baš značenja

"Ako se vratimo 50 godina unazad, ti su se argumenti pojavili i kad je dr. Martin Luther King 1964. godine dobio Nobelovu nagradu za mir – potpuno isti argumenti. I kada su dva puta čelnici Južnoafričke republike (Afrički nacionalni kongres) dobili Nobelovu nagradu za mir, bilo je i slučajeva nasilja. Ali to ne možete koristiti kao protuargument da kažete da Mandela nije radio za pravdu ili mir", rekao je.

Insolate darovala traku na kompilaciji protiv rasne diskriminacije

Prema izvještaju koji je objavila neprofitna organizacija koja istražuje političko nasilje i prosvjede širom svijeta, velika većina prosvjeda Black Lives Matter – više od 93% – bila je mirna. Analizirano je više od 7750 demonstracija Black Lives Matter u svih 50 država i Washingtonu, koje su se održale nakon smrti Georgea Floyda između 26. svibnja i 22. kolovoza.

Gorillaz lansirali opsežan online vodič za Black Lives Matter

Unatoč tome, anketa Morning Consulta pokazala je da 42% ispitanika vjeruje da "većina prosvjednika (povezanih s pokretom BLM) pokušava poticati na nasilje ili uništavati imovinu." ACLED sugerira da ovaj "nesklad proizlazi iz političke orijentacije i pristranog pisanja medija … kao što je neproporcionalno izvještavanje o nasilnim demonstracijama."

Jeff Mills, Kevin Saunderson i Black Coffee poslali poruke protiv rasne diskriminacije

Nominacija Eida može pomoći u preoblikovanju percepcije pokreta u javnosti. U svojoj pisanoj nominaciji zaključio je: „Dodjela nagrade za mir pokretu Black Lives Matter, kao najjačoj globalnoj sili protiv rasne nepravde, poslat će snažnu poruku da se mir temelji na jednakosti, solidarnosti i ljudskim pravima te da sve države moraju poštivati te temeljne principe."

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2