Skip to main content
  • 15.03.2022.

Pola miljuna ljudi na listi čekanja za uskrsnuće LimeWirea

Nekadašnja peer-to-peer aplikacija postaje NFT platforma

Piše: 

Naslovna foto

LimeWire


LimeWire je bio usluga peer-to-peer dijeljenja datoteka koja je dominirala ranim 2000-ima. 12 godina nakon zatvaranja LimeWire se vratio da se obračuna sa svojom kontroverznom prošlošću – i utire novi put naprijed. Prethodeći modelu potpunog pristupa današnjih streaming usluga, kontroverzna platforma korištena je kao zaobilazno rješenje za obožavatelje glazbe koji nisu željeli kupovati pojedinačne pjesme ili albume putem iTunesa i drugih trgovina digitalne glazbe.


Foto: BBC.co.uk

Vladavina LimeWirea je zapravo završila kada su uspješne tužbe koje su pokrenule velike diskografske kuće i nositelji glazbenih prava doveli do nevjerojatnih 105 milijuna dolara kazni. Popularnost LimeWirea postavila je brend kao "lice" ere online glazbenog piratstva.

Novo rukovodstvo LimeWirea očito vidi održiv put naprijed za brend na NFT tržištu. Australski poduzetnici Paul i Julian Zehetmayr nadaju se da će iskoristiti prepoznatljivost brenda postignutu u eri piratstva kako bi privukli nove korisnike, a ujedno pokušavaju ispraviti nepravde iz prošlosti, počevši od plaćanja umjetnika ovoga puta.

"LimeWire se vraća kao platforma za umjetnike, a ne protiv njih", objasnio je izvršni direktor Julian Zehetmayr. "Na LimeWireu većina prihoda ići će izravno umjetniku, a mi ćemo surađivati ​​s kreatorima kako bismo omogućili potpunu fleksibilnost, vlasništvo i kontrolu kada je njihov sadržaj u pitanju."

Možete se pridružiti listi čekanja za LimeWireovu NFT platformu u nastajanju, čije se lansiranje očekuje u svibnju 2022. U trenutku pisanja ovog teksta, prijavilo se preko 500.000 ljudi.

wls 20 mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop