Skip to main content

Kako je TikTok postao digitalni plesni podij?

TikTok je zauzeo digitalni svijet napravivši pravu oluju

Piše: 


Od 2016., aplikacija usmjerena na video preuzeta je više od 2 milijarde puta, a 2020. postala je najpreuzimanija aplikacija za društvene mreže u SAD-u. Korisnici TikToka izgradili su zajednice za stvaranje sadržaja oko zajedničkih interesa koristeći hashtagove. Postoji #BookTok za bibliofile, #GymTok za ljubitelje fitnessa, pa čak i #Witchtok.

Možda ni jedna zajednica nije bila tako prirodna na platformi kao #DanceTok, korisnici koji stvaraju i dijele isječke koreografije postavljene na popularnu glazbu koja postaje viralni plesni trend. Kratki video, vrlo vizualni format i algoritmi koji gledateljima služe na način koji ih tjera da žele više, učinili su da TikTok postane virtualni plesni klub. Plesači nadahnjuju i dišu jedni za druge, mijenjajući kako plesne trendove. Ali u svijetu u kojem se popularnost isplati, postoji kreativno natjecanje kao i zajednica, no nisu svi TikTok plesači dobili priznanje.

@molly.kraska

a draft when my mom was laughing at me cause my shirt flew up ;)))

♬ say so by doja cat – haley sharpe

Kako je TikTok promijenio način na koji plešemo?

Svaki uspješan TikTok plesni trend ima nekoliko ključnih elemenata: prateća pjesma je uzbudljiva – pop, hip-hop ili afrobeats pjesma, koreografija je usko povezana s tekstom ili ritmom, a pokreti su dovoljno zamršeni da zahtijevaju vještinu i vježbu, ali dovoljno jednostavno da to može učiniti gotovo svatko. Najbolje od #DanceToka jedinstveno je i prilagodljivo; baza koju plesači mogu ponavljati i plesati, stavljajući svoj vlastiti spin na to.

@ayanaeditz Love Nwantiti DC- @itsjustnifee, @tracy.oj, @afrosam__ #fyp #afrobeats #lovenwantiti #viral #trending #vhseditsz_ #dancedit ♬ sonido original – Valentino

Viralni plesni trendovi na TikToku su moderna verzija američkih televizijskih programa poput American Bandstand i Soul Train iz 60-ih i 70-ih. Te su emisije bile televizijske plesne zabave – plesači u studiju pokazivali bi svoje najbolje poteze uz popularnu glazbu i u stvarnom vremenu komunicirali što je cool. Tijekom kasnih 70-ih, Soul Train je prenio disco iz klubova u gradovima u mainstream. Plesači s afro frizurama i odjeveni u hlače zvonare improvizirali su i ponavljali najzgodnije pokrete dana, nadahnjujući milijune koji gledaju kod kuće.

@badboombox this took too long to animate ✍️ #techno #animation #rave #technotok #adobe #trends #animationdance ♬ bad boombox Medulla – Bad Boombox

disco fever mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2