Skip to main content
  • 4.09.2016.

Preko zlatnih tetovaža ćemo upravljati kompjuterima i telefonima

Spadam u onu grupu ljudi koja voli akcijske filmove, ne zbog akcije, već zbog gomile gadgeta koji se pojavljuju u njima, a koji, kako vrijeme prolazi, polako stižu u realnost.

Piše: 


Vijest da je ekipa medijskog laboratorija MIT-a, na čelu sa Cindy Hsin-Liu i u suradnji sa Microsoftom, radio na projektu DuoSkin, čiji je cilj povezati pametne uređaje sa srebrno-zlatnim privremenim tetovažama, došla mi je kao rođendanski poklon.

Do sada smo imali priliku viđati uglavnom neprivlačne glomazne špijunske gadgete, najviše iz serijala filmova o Bondu i Nemoguće misije. Sjetimo se ružnih plavih naočala sa X-zracima iz The world is not enough i prijanjajućih za podlogu rukavica koje Tom Cruise koristi u Ghost Protocolu. Dobro, nevidljivi plašt Harija Potera je prilično cool i tu ne možemo imati primjedbe za estetiku.

Ipak, ova carica Cindy sa MIT-a i njena ekipa, baš su se posvetili estetici. Zlatno-srebrne tetovaže posljednjih par godina su obavezan nakit veselih festivalskih djevojaka i ponekog razvaljenog od droge batice koji bi u tom stanju nalijepio na sebe bilo šta svjetlucavo, zlatno srce i srebrne zvjezdice i strelice su obično najbliže pri ruci.

Osim što su ove tetovaže lijepe, stvarno su i pametne. Mogu imati potpunu funkciju bilo kojeg touchpad-a, za telefon, kompjuter, sat ili bilo šta drugo što možete kontrolirati tipkanjem po svojoj ruci ili nozi. Također, postoji mogućnost da naljepljivanjem ovih sjajnih stvarčica prenosite različite informacije.

Potencijalni korisnici, uglavnom su imali primjedbe na to što se ovaj „gadget" naziva tetovažom, jer je zapravo u pitanju sticker. Druga kritika je klasična paranoja od kontrole informacija. Ipak, svi oni, ulogirali su se sa svojih telefona ili FB-a da tu kritiku napišu.

Izvor: VICE Srbija

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2