Skip to main content
  • alt
  • 29.08.2015.

Prijevoz budućnosti

Nije važno jesi li potpuno nabrijan na vožnju i putovanja, različite rute i logistiku ili se voziš uokolo kao kofer, budućnost donosi mnogo toga uzbudljivog.

 
Svako vrijeme nosi svoja uzbuđenja, a ti dragi naš živiš upravo unutar uragana najbržeg informatičkog i tehnološkog napretka u eri čovječanstva tako da nikada, ali baš nikada, nemaš pravo reći kako ti je dosadno.
 
Jedno od najznačajnih područja razvoja tehnologije je upravo ono prijevoza. Zamisli samo koliko je relativno kratak vremenski period između zaprežnih kola, rakete koja napušta planet ili svemirskog dizala koje viri iza ćoška desetljeća.

alt

 
No ovoga puta se zadržavamo ispod stratosfere. Ljudi nemaju korijenje, nisu namijenjeni da ostaju na jednom mjestu već da se kreću, rastu i upoznaju zakutke svoje lopte. Relokacija s točke A na točku B nikada nije bila ovako uzbudljiva.
 
Uz naravno već spomenutu Lexusovu lebdeću dasku, projekt čiji razvoj je već započeo je SpaceX Hyperloop. Možda nije još teleportacija, ali je vraški brz način putovanja supersoničnim brzinama od preko 1127 kmh kroz cijev koja će povezivati željene lokacije. Kao mozak iza projekta nalazi se Elon Musk koji ga je pretvorio u natjecanje otvorivši projekt za sveučilišta i inženjerske kolektive. Prototipi će se moći testirati na traci koja se trenutno gradi u Texasu. Kada Hyperloop bude dovršen prvi plan je povezati na ovaj način Los Angeles i San Francisco. Čini se da ju budućnost javnog prijevoza pred vratima.
 
Možda manje zanimljiva ideja od supersoničnog putovanja tubom su kamioni koje razvija Samsung. Na stražnju stranu kamiona postavljaju se golemi ekrani koji pokazuju što se događa na cesti ispred. Kako se veliki dio nezgoda događa upravo pri pokušajima zaobilaženja ovakvog širokog tereta Samsung se nada da će ova tehnologija sačuvati živote i učiniti ceste malo sigurnijima.

alt

 
Zatim pogled u nebo. Hibridni zračni brodovi mogli bi biti budućnost zračnog transporta putnika ili tereta. Na njima radi pionir zrakoplovne industrije Lockheed Martin. Posebnog oblika, nakrcan helijem i s vodoravnim propelerima gradnja golemih pista za uzlet postaje nepotrebna jer ovaj hibrid uzlijeće od bilo kuda i slijeće bilo gdje s relativno ravnom površinom uključujući i onu vodenu. Uzlijetat će i spuštati se na principu na kojem sada funkcioniraju lebdeća vozila no samo na mnogo većoj skali.

alt

 
Kako su ceste golemi prostori potencijalno iskoristivi za toliko mnogo toga do samo pružanja trenja vozilima tako postoji i ideja na kojoj se intenzivno radi već godinama. Scott i Julie Brusaw iz Solar Roadwaysa rade na ideji da ceste pretvore u goleme solarne panele. Testirane su različite varijacije i Nizozemska se čak bacila u stvarni testni projekt s solarnom biciklističkom stazom. No neke od karakteristika koje su za sada utvrđene su odvojene šesterokutne ploče, ugrađeno grijanje zbog snijega i leda, svjetla za noćna putovanja i teksturirana površina da se spriječi klizanje.  MIrno vam more, široka vam polja, čiste vam ceste!
 
Sretan vam put dragi naši kamo god da ste krenuli!
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2