Pripremite se za Noć knjige 2018.

Nedjelja, 22 Travanj 2018

Noć knjige 2018., manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održat će se 23. travnja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, a ovogodišnja tema joj je Budućnost knjige.


Temom se željelo potaknuti publiku, čitatelje, sudionike, medije i širu javnost na promišljanje o izazovima koje pred knjigu postavlja razvoj suvremene tehnologije te na istraživanje o povezanosti knjige i čitanja sa znanošću, izumima, inovacijama, novim formatima i tehnologijama. Umjesto okretanja prošlosti, obilježavanja obljetnica rođenja ili smrti velikana pisane riječi, u središtu zanimanja je i pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (npr. pod utjecajima društvenih mreža), koje su poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem.

 
Svoje kreativne odgovore na ova pitanja ponudili su brojni sudionici, njih preko 625 (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) koji su pripremili preko 1130 različitih programa (i prodajnih akcija), koji će se održati u čak 284 grada i mjesta širom zemlje (s najvećim brojem programa u Zagrebu - 275).

 
Svoju viziju budućnosti knjige predstavit će u brojnim programima – tribinama, prezentacijama, izložbama, kreativnim radionicama za djecu i odrasle, javnim čitanjima i druženjima s knjigom na otvorenom, a neće nedostajati ni klasičnih predstavljanja knjiga, druženja s autorima, glazbeno-poetskih ili plesnih perfomansa, dramskih izvedbi i čitanja. S knjigom ćemo se družiti i u vlakovima, na brodskim linijama, u parkovima, kafićima, bolnicama, staračkim domovima, školskim klupama...

 
Saznat ćemo i kako djeca vide budućnost knjige - ove će se godine Noć knjige obilježiti u čak 188 osnovnih škola te 26 vrtića, kao i mnogim srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama. Za sve one koji toga dana nekome žele pokloniti knjigu, prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti tijekom cijelog dana (neke i kroz tjedan) u knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske. Veliki broj knjižnica u Noći knjige nudit će besplatan upis ili vraćanje knjiga bez naplate zakasnine.

 
U neizvjesnosti suvremenog svijeta, u kojemu se malo toga može sa sigurnošću predvidjeti, sigurni smo da s knjigom putujemo prema boljoj i ljepšoj budućnosti. Putujete s nama!
 

Svečano lansiranje Noći knjige 2018.
23.4.2018. u 12 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Hrvatske bratske zajednice 4Projekcije nad fontanama u Noći knjige 2018.
U ponedjeljak, 23. travnja, na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice javnost će moći uživati u 3D projekcijama motiva koji vizualno obilježavaju ovogodišnju Noć knjige. Prethodnih su godina nad fontanama projicirani likovi Williama Shakespearea, Miguela de Cervantesa, Mačka Mišolovca i Ribe Vande, a ove će godine nad njima letjeti astronaut. Astonaut (predložite ime) bit će lansiran iznad fontana u 20 sati, a njegovu putanju pratit ćemo sve do 23 sata. Fotografije možete podijeliti na društvenim mrežama uz oznaku: #nocknjige.

 
Putuj s knjigom!
U suradnji s Hrvatskim željeznicama i Jadrolinijom, Noć knjige je putnicima u prigradskim vlakovima na području Zagreba i okolice putnicima sva tri plovna područja Jadrolinije (deset brodskih linija, od sjevera do juga Jadrana) i ove godine omogućila emitiranje audiopriča/zvučnih knjiga za djecu. Audiopriče je ustupila Croatia Records iz svoje edicije „Bakine priče“.
 
Noć knjige za humanost
Organizatori Noći knjige nastoje svake godine manifestaciji dati humanitarnu notu, ukazujući na potrebe onih kojima je potrebna naša pomoć. Ovoga puta zahvaljujemo nakladnicima koji su donirali knjige i slikovnice sigurnim kućama za žene i djecu žrtve nasilja (Autonomna ženska kuća Zagreb i Sigurna kuća Vukovarsko-srijemske županije).


 
Prijatelj knjige
Noć knjige ove godine pokreće projekt Prijatelj knjige, želeći skrenuti pozornost i na one kojima rad s knjigom nije primarna djelatnost, ali svojim aktivnostima promiču knjigu i čitanje. Prema jasnim kriterijima takvi klubovi, kafići, restorani, hoteli i dr. dobit će posebno oblikovanu, dvojezičnu oznaku (naljepnicu) koja će sugerirati da je to mjesto prijatelj knjige (eng: Book Friendly), mjesto na kojemu posjetitelj može uživati u čitanju, bilo da mu se štivo nudi na polici s knjigama, bilo da ih donosi sam. Kriteriji za dodelu statusa "prijatelj knjige" jesu da je kafić/klub/restoran tijekom godine organizira najmanje 5 promocija knjiga ili srodnih događanja, da u svojem prostoru ima postavljenu policu s knjigama ili je sudjelovao u manifestaciji Noć knjige.
 
Organizatori Noći knjige
Organizatori Noći knjige 2018. su Zajednica nakladnika i knjižara HGK, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena, a ove im se godine pridružila i Hrvatska udruga školskih knjižničara. Noć knjige 2018. održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreba.
 
Programe i prodajne akcije, kao i sve drugo vezano uz Noć knjige 2018. potražite na http://nocknjige.hr  i  http://facebook.com/nocknjige.hr

Pripremite se za Noć knjige 2018.