Skip to main content
  • 22.04.2019.

Prvi detalji Playstation 5 konzole

Kad smo zadnji put pisali o tome što će se naći ispod haube PlayStationa 5 mnogi su ostali razočarani informacijom – konzolu će pokretati kombinacija Ryzen procesora i Navi grafike.

Piše: 


Tada je to još bila samo glasina, ali danas je službeno – AMD je potvrdio da će njihove arhitekture pokretati PlayStation 5 – ili kako god već da se ta konzola bude zvala. Sada također imamo i nešto više detalja. Procesor će se temeljiti na trećoj generaciji Zen 2 mikroarhitekture novog 7-nanometarskog proizvodnog procesa, a imat će osam jezgri. Grafički čip Navi arhitekture podržavat će raytracing pa je sada službeno – raytracing će biti dostupan na novoj generaciji konzola – jednoj, barem – ako ne i obje.

Značajan skok u doživljaju dobit ćemo uz trodimenzionalni zvuk jer će konzola imati poseban AMD-ov čip za to. Sonyjev Mark Cerny kaže da će igrači dobiti bolji osjećaj prisutnosti u prostoru kroz zvuk, a standard za to bit će korištenje slušalica. Naravno, moći ćete zvuk čuti normalno i na svom TV-u, no pun raspon onoga što će PS5 nuditi najbolje ćete čuti uz pomoć slušalica.

Daleko najveća promjena u odnosu na stare PlayStation konzole bit će uvođenje SSD diska koji će omogućiti brže učitavanje igara. Za usporedbu, igre bi se trebale učitavati i do devetnaest puta brže nego na PlayStationu 4.

U Sonyju tvrde da je to “ključ” za novu generaciju PlayStationa. Pri tome još uvijek ne žele otkriti detalje tog diska, odnosno njegov kapacitet pa se možemo kladiti da se radi o nekakvom hibridnom rješenju – npr. disk kapaciteta 1 TB, ali nekih 120 GB za izvođenje jedne igre, možda? U Sonyju kažu samo kako je disk rađen specijalizirano za učitavanje videoigara te da je u teoriji brži od prosječnih SSD diskova za računala.

Evo što smo još doznali:

    konzola će koristiti optičke diskove – dakle kupovat ćemo igre u kutijama kao i do sada
    konzola će podržavati 8K rezoluciju – što ne znači da će se igre izvoditi u toj rezoluciji već samo da ćete moći spojiti konzolu na 8K TV
    PlayStation VR radit će s novom PlayStation konzolom, a iz toga možemo izvući i činjenicu da će isto vrijediti i za PlayStation kameru
    konzola neće izaći 2019. godine

Za kraj – očekivana bomba.

Arhitekt PlayStationa 5 demonstrirao je prednost bržeg učitavanja pomoću SSD diska na igri Marvel’s Spider-Man. To nam potvrđuje da će se igre za PlayStation 4 moći igrati i na PlayStationu 5. Drugim riječima, sve igre koje posjedujete za PS4 konzolu moći ćete sačuvati i prenijeti na PlayStation 5.

Izvor: www.hcl.hr

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2