Skip to main content
  • gljive
  • 24.01.2012.

Psihodelične gljive kao novi lijek za depresiju

Mozak konzumenta psihodelične gljive pružio je do sada najbolju sliku o tome kako ta droga djeluje.

Britanski znanstvenici kažu da bi to otkriće moglo otvoriti put korištenju tih droga u borbi protiv depresije, a istraživanja su pokazala da konzumiranje otklanja određene vrste teških glavobolja.



Dva odvojena istraživanja djelovanja psilocibina pokazala su suprotno očekivanjima znanstvenika da ta tvar ne povećava nego potiskuje aktivnost određenih dijelova mozga čime se postiže sličan učinak djelovanju antidepresiva.


“Psihodelike se smatralo drogama koje 'šire mozak' i smatralo se da djeluju na način da povećavaju moždanu aktivnost”, izjavio je David Nutt s kraljevskog koledža u Londonu.

“No, na naše iznenađenje otkrili smo da psilocibin zapravo izaziva smanjenje aktivnosti u područjima mozga koja imaju najgušće veze s drugim područjima mozga.
Za ta takozvana “prometna čvorišta” mozga zna se da igraju ulogu u doživljaju okoline te da su pojačano aktivna u depresiji”–  kazao je Nutt.



U navedenim istraživanjima dobrovoljci su uzimali psilocybin, a istovremeno im se mozak snimao magnetskom rezonancijom. Rezultati su pokazali da se aktivnost u “prometnim čvorištima” smanjila dok su ispitanici opisivali izmijenjene doživljaje, sebe, tako okoline i sjećanja. Nutt je objasnio da je istraživanje tek u povojima, te da ono ne znači da znanstvenici sada preporučaju konzumaciju psihodeličnih gljiva.

Izvor: Dnevnik.hr

dobar house desktiop
sonus 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
brejcha 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju