Skip to main content
  • 27.02.2016.

PsychicVR – Kada mozak manipulira realnost

Vidi, znaš da si probao u jednom trenu života… Buljio si u žlicu na stolu pokušavajući je pomaknuti ili u kolegu koji nije prestajao pričati o nečem potpuno irelevantnom i pokušao si mentalno učinit da mu glava eksplodira.

 
Možda je daljinski bio predaleko pa si ga probao privući sebi ili si mislima htio ugasiti svjetlo kad si se taman ušuškao, rendgenski vid da ni ne spominjemo, posebice u osvit proljeća kada ti venama kola nemir.
 
Pa kako su šanse da nitko od X-Mana ili ekipe iz Marvellovog svemira ne čita ovo jer su prezaposleni spašavanjem svijeta, ostali smo samo mi obični smrtnici bez cool genetskih mutacija, ugriza radioaktivnih miševa ili pauka, i modnog izričaja gaća preko hlača…
 
No tvoja želja za supermoćima je možda bliže no što bi pomislio jer projekt koji donosi MIT Fluid Interfaces Group kombinira VR (Virtual Reality) HDM s EEG-om ( electroencephalogram) opremom ne bi li ti dao supermoći kada fokusiraš pažnju.

 

PsychicVR from Fluid Interfaces on Vimeo.

 
PsychicVR je tako projekt nastao na razmeđu mesa i mašinskog, sučelje koje mesnati mozak povezuje s hladnom  mašinerijom stroja i kacigom za virtualnu realnost kako bi poboljšalo sposobnosti koncentracije i istodobno zabavilo korisnika. Kako funkcionira? Pararlelnim korištenjem sustava virtualne realnosti i praćenjem aktivnosti mozga u stvarnom vremenu, neinvazivno se snima električna aktivnost mozga koja se zatim prevodi u signal koji interpretira Oculus Rift i MUSE traka oko glave. 
 
Podaci promjena električne aktivnosti manifestiraju se kao stvarne promjene u 3D okolišu u koji je korisnik uronjen. Kako koncentracija raste raste i moć promjene ovog digitalnog okoliša, pa metodom pokušaja i pogrešaka subjekt uči fokusirati energiju i namjeru. Mogli bismo reći reloadana verzija meditacije uz pomoć tehnologije, meditacija 2.0. Pa eto, čak i ako nemaš keša kao Bruce Wayne ili superiornu inteligenciju i neograničena sredstava Iron Mana nade ipak ima. Na pragu smo sasvim novih zanimljvih svjetova i mogućnosti koje pruža manipulacija njima. Čisto ako do sada nisi primijetio, živiš u uzbudljivo doba!
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2