Skip to main content
  • alt
  • 17.09.2015.

Putujuća izložba alternativnog stripa u Zagrebu

Kao mali si bio totalni stripofil? Ispunjavao sve površine svoje mladenačke sobe pustolovinama iscrtanih likova koji su pod tvojim prstima i maštom bili translatirani u stvarnost?

 
Baš za tebe tada imamo sjajan prijedlog za malo kulturno umjetničkog uzdizanja za danas. Četvrtak je, a to je tako i tako predvikend. Počasti se, zaslužio si. Prije točno tjedan dana otvorena je putujuća izložba stripa comiXcon­nec­tion – strip, bandă dese­n­ată, strip, képregény, стрип, koja spaja rad onih pognutih nad crtaće materijale iz šest zemalja regije. Cijeli koncept rodio se u glavi berlinske kustosice Beate Wild, koja je izložbu u 2 godine provela kroz 15 gradova regije da bi sada čekao tvoje oko u galeriji Nova u Teslinoj 7. No izložbu prati i diskurzivni program u formi Komikaze radionica pod organizacijskom palicom Ivane Armanini.
 
Koliko su različite stripovske manifestacije kao medija toliko su različiti i produkti koji nastaju u Hrvatskoj, Sloveniji, Rumunjskoj, Mađarskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Različite političke pozadine ujedno i opisuju različite odnose i susrete mainstream stripa i njegovih alternativnijih sestrica.

alt

 
Vrlo je lako samo okrenuti se “licem prema zapadu, a leđima prema svima drugima” i time izostaviti neposredne susjede iz jednadžbe. Upravo na tu činjenicu projekt comiXconnection i usmjerava svoju pažnju. Projekt povrh povijesno-političkih, jezičnih i mentalnih barijera ukazuje na postojeće kao i one buduće poveznice.
 
Kako su napomenuli. “Jedan strip rijetko dolazi sam!”. dakle taj strip samo je manifestacija mnogo većeg kulturnog pokreta koji se očituje kroz ilustraciju, grafički dizajn, animaciju, grafite, glazbu i performans, a ovakvim umrežavanjem cilja se povećati umjetničku vrijednost alternativnog stripa i istražiti njegov potencijal kao inovativan oblik komunikacije.

alt

 
U fokusu putujuće izložbe nisu samo pojedini umjetnici već i njihov poduzetni duh kojim se udružuju u veće kolektive, klubove i grupe stvarajući mrežu odnosa kojom svjesno ruše dominaciju mainstream stripa. Oni pripovijedaju i oblikuju svoje priče mimo svakog nametnutog obrasca. Njihovi stripovi privlače posebnu publiku, koja nije sklona konvencionalnim marketinškim strategijama.
 
Izložba u Zagreb dolazi nakon gostovanja u Međuopštinskom istorijskom arhivu u Šapcu, a sljedeća postaja bit će Vukovar. Izložba će biti otvorena do 1.10.2015, a na raspolaganju vam je još jedna Kamikaze radionica 19.rujna od 17 do 20h – Exquisite Corps.
 
Za popis svih umjetnika i nešto više detalja skok na vizkulturu.hr.
 
sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk