Skip to main content
  • alt
  • 21.12.2014.

Riječki muzej informatičkih relikvija

Na adresi Ivana Grohovca 2 u Rijeci smjestila se jedna od najneobičnijih institucija na području Hrvatske ali i globalno.

22. rujna 2007. svoja vrata je otvorio Peek & Poke – muzej starih računala i informatičke tehnologije. Nije li to prekrasno ironično kako je jedna od najmlađih grana na drvetu društeno znanstvenog razvoja ujedno i ona koja eksponencijalno rastućom brzinom zastarijeva. Što više znamo i možemo to brže stvaramo novu tehnologiju čineći prethodnu suvišnom.
 
No kako ne možemo zacrtati jasan cilj za budućnost bez da smo upoznati s prošlošću Peek & Poke pruža upravo to svim informatičkim entuzijastima. Na 300 metara kvadratnih smjestilo se preko 1000 eksponata svjetske i hrvatske računalne povijesti, zujavih, šklocajućih i pištećih relikvija osvita informatičke revolucije.

alt

 
PEEK&POKE – Retro Computer Club je projekt iniciran od Udruge Calculus u partnerstvu s DIR-om – Udrugom darovitih informatičara Rijeke i multimedijskom agencijom Kreativni odjel. Projekt je edukativnog i neprofitnog karaktera. Dugoročno, ideja je stvoriti omiljeno mjesto okupljanja računalnih entuzijasta radi učenja i zabave. Udruga ljubitelja računala Calculus osnovana je u veljači 2007. godine s ciljem promicanja informatičke kulture i očuvanja računalne povijesti. 
 
U ovim zimskim mjesecima muzej možete posjetiti od ponedjeljka do petka od 11:00 – 20:00, subotom od 11:00-16:00 i nedjeljom od 14:00 do 18:00. Zanimljivo je da eksponati nisu pod staklenim zvonima, nedodirljivi i nijemi, već su aktivni i ineraktivni. Na njima možete raditi, isprobati ih, smijati im se i čuditi. NetKorner je načinjen kao da si kod kuće u svom boravkiu pa možeš i raditi, skenirati, printati, u čitaonici pročitati tehničku literaturu, prozujati kroz stara i nova izdanja…
 
Svakako neobična i fantastična priča, napokon mjesto koje je višestruko obogatilo riječku kulturnu scenu. Peeknite i pokenite na njihovu službenu stranicu za više detalja. Šaljemo vam jedan digitalni poljubac i nadamo se da ćete navratiti odvedu li vas stopala put Rijeke.
 
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2