Skip to main content
  • alt
  • 14.03.2015.

Sony ima kazetu na koju stane 64,750,000 pjesama

Da danas vidiš kazetu, osjećao bi se kao da si upao u vremeplov, i sada dolaziš iz škole u 90-ima i ideš gledati Princa s Bel Airea.

 
Klinci koji su tada bili premaleni da ih se sjećaju mogli bi jednu od ovih relikvija pikati štapom na zemlji zbunjeni njenom nezgrapnom pravokutnošću.
 
Jedno vrijeme vladaricu s 442 milijuna prodanih primjeraka u posljednjem desetljeću 20.st., danas su CD, mp3 format i uskrsnuće vinila učinili suvišnom. Sve dok ih se nije dohvatio tehno div Sony!

alt

 
Sony se odlučio poigrati ovim muzejskim artefaktom i razvio način da na jednu kazetu spremi (pazi sad) 185 terabajta podataka. Kako je točno Sony preuredio pedeset godina staru tehnologiju namotane magnetske trake? Kakva je ovo mračna magija?
 
Čarobnjaštvo i sve njegove podgrane su isključene, radi se isključivo o znanosti jer kako prenosi Gizmodo:
 
“Traka koristi tehniku formiranja vakuma, koja se naziva prskajuće polaganje, kako bi se stvorio sloj magnetskih kristala tako da na film od polimernog supstrata puca ione argona. Krstali, promjera samo 7.7. nanometara, posloženi su gušće od onih bilo kojom metodom do sada”.

alt

 
Kako bi malo dočarali koliko zapravo 185 terabajta jest evo nekoliko usporedbi:
 
-To je 3700 Blue-raya na jednoj kazeti
 
-To je 5 TB više od po mjeri načonjenog harda drivea raunala koji košta 9305$
 
-Uzmemo li u obzir da prosječna pjesma traje 3 minute na jednu kazetu možete pohraniti 64,750,000 pjesama koje mogu neprekidno svirati 134,896 dana
 
-Jedna kazeta može držati 18.5 verzija cjelokupne Knjižnice Kongresa
 
Ova tehnologija prvenstveno nije bila namijenjena za komercijalnu uporabu već za dugoročno pohranjivanje i backup industrijske količine podataka, ali čini se da će ih Sony pustiit u prodaju kako bi ih dograbili i obični smrtnici no detalji o točnim datumima još nisu poznati, pa do tada izvoli jednu šetnju trakom sjećanja.
{youtube}3_ZfUz2lEqI{/youtube}
soul gravity desktop
dobar house mobile
Vezani članci
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
soul gravity mobile
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju