Skip to main content

Stručnjaci odgovaraju – elektronska ili elektronička glazba?

Tijekom svih ovih godina naučili smo da se glazba koju volimo i o kojoj toliko pišemo zove elektronička, a ne elektronska.

Piše: 


Kako stalno primamo veliki broj priopćenja u kojima svi promoviraju "elektronsku", a ne elektroničku glazbu, potražili smo objašnjenje pojmova i kada se koji od njih koristi. Pridjevi elektronski i elektronički odnosni su pridjevi različitih značenja.

Elektronski znači 'koji se odnosi na elektrone', a elektronički 'koji se odnosi na elektroniku'. Tako je glazba koja se temelji na elektroničkim uređajima za proizvodnju zvukova elektronička glazba, a računalom se dobiva i šalje elektronička pošta. Mikroskop koji umjesto svjetlosti rabi snop elektrona naziva se elektronski mikroskop, uređaj za proizvodnju snopa elektrona jest elektronski top.

Pridjevi elektronski i elektronički odgovaraju na pitanje koji, ali pokrivaju različit sadržaj. Elektronski (engleski electron, njemački elektronen) znači „koji se odnosi na elektrone“, a elektronički (engleski electronic, njemački elektronischer, francuski électronique) „koji se odnosi na elektroniku“.

Glazba koja se proizvodi na elektroničkim uređajima za proizvodnju zvuka je elektronička glazba, računalom dobiva i šalje elektronička pošta, nastavnici vode elektronički dnevnik, ocjene upisuju u elektroničku maticu.

e-adresa je kratica naziv za elektroničku, a ne elektronsku adresu
e-bankarstvo (engleski e-banking) je kratica za elektroničko ili mrežno, a ne elektronsko bankarstvo
e-dnevnik je kratica za elektronički, a ne elektronski dnevnik
e-imenik je kratica za elektronički, a ne elektronski imenik
e-matica je kratica za elektroničku, a ne elektronsku maticu
e-pošta (engleski e-mail) je kratica za elektroničku, a ne elektronsku poštu
e-pošta je kratica za elektroničku, a ne elektronsku poštu
e-recept je kratica za elektronički, a ne elektronski recept koji liječnik šalje ljekarni, bez ispisa preporučenih lijekova pacijentu u ruku

Elektronička još može biti: cigareta, kamera, pohrana, predaja obrazaca, publikacija, slika, struja, trgovina i zaštita; elektronički mogu biti mediji, upisi u školu, uređaji; elektronički može biti dokument, obrazac, oglasnik javne nabave, otpad, prevoditelj, potpis, račun. Elektroničko može biti izdanje, nakladništvo i ratovanje.

Elektronski je pak mikroskop onaj koji umjesto svjetlosti rabi snop elektrona. Uređaj za proizvodnju snopa elektrona zove se elektronski top. Elektronska je cijev je aktivni elektronički element čiji se rad zasniva na protoku slobodnih elektrona u zrakopraznom prostoru između dvije ili više elektroda.

Izvori Connect portal / Jezični savjeti

hardbeats mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web