Skip to main content

Tri godine iza rešetaka zbog online gusarstva

Nasuprot gusarima koji simpatično, vrckavo, sa eyelinerom i daškom pravde među lopovima lutaju velikim platnima, online gusarstvo je ono potpuno divljih i nepredvidivih www. voda i zahtjeva sasvim svoju pravdu.

 
Iako se originalno značenje translatiralo s velikih oceana i plovila prepunih muškaraca natopljenih rumom sentiment je ostao isti. Pirat je onaj koji oduzima silom ono što nije njegovo. I možda ne pljačkaju više škrinje s zlatom ili obalna sela, ali gusari su danas jednako živi, samo možda tehnološki potkovaniji.

 
Šalu na stranu, da se gleda svačija upletenost u gusarsku domenu komotno se možemo voditi onom da tko je bez grijeha neka baci prvi kamen. Uskoro bismo bili zatrpani kamenjem i život kakav poznajemo bi prestao postojati. No sve više umjetnika prijavljuje veći pad online zarade od svoga rada, dok se simultano njihova glazba sve više širi. Kako istupi postaju sve glasniji tako su i sudovi svrnuli oko na ilegalno distribuiranje sadržaja. 
 
Pošto svako doba treba veliko žrtveno janje ovoga puta je ojanjilo 23-godišnjeg Rockyja Ouprasitha. Rocky je momak koji stoji iza RockDizMusic.com i RockDizFile.com, drugog najvećeg onine file-sharing sustava u svijetu. Procijenjeno je da je u tri i pol godine distribucije na prvom navedenom siteu oštetio umjetnike za 2.5 milijuna $ a na drugom čak 7. Njegov slučaj je prošle jeseni odveden na sud i sudački batić je godinu dana kasnije udario ponad kazne od 3 godine u federalnom zatvoru, na koje je nakalemljeno još dvije godine uvjetne nakon izlaska na slobodu.

 
The Recording Industry of America je budno pratio tijek slučaja i izrazili su svoje zadovoljstvo po donošenju presude. Brad Buckles, izvršni direktor odjela anti-piratstva komentirao je presudu riječima:
 
" Ova presuda trebala bi poslati poruku da vođenje otvoreno ilegalnog poslovanja koje krade od drugih, uplićući se u online kriminalne aktivnosti, ima stvarne posljedice."
 
Možda je stvar krivo postavljena iz temelja, možda je potrebna metoda u kojoj će glazbenici odmah biti isplaćeni za svoj rad koji bi se kasnije sobodno trebao dijeliti. Razmećemo se time da živimo u društvu znanja, društvu koje se hvali slobodnom dostupnošću sadržaja, ali baš kao što debljina tvog novčanika ne bi trebala odrediti dostupnost kvalitetnog obrazovanja, jednako tako ne bi trebala ni određivati dostupnost glazbe. Ona je univerzalana i svačija. Umjetnici koji glazbu stvaraju svakako zaslužuju svoj dio kolača za trud koji ulažu pa je možda neko treće, do sada još ne iznađeno rješenje, najbolja opcija.
 
dam swindle mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever desktop