Skip to main content
  • 27.06.2024.

Uništavaju li nam slušalice sluh?

Novinar američkog časopisa Vox je istražio uništavaju li nam slušalice sluh?

Piše: 

Naslovna foto

Andrea Piacquadio

Prije nekoliko godina, već smo pisali o istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije koje tvrdi da je milijardu mladih u opasnosti od gubitka sluha zbog preglasne glazbe.

Gotovo svatko od nas nosi slušalice svakodnevno, netko više, netko manje, ali one su tu uz nas. U savršenom svijetu, trebali bi koristiti umjerenu glasnoću, no ipak često se dogodi da iz brojnih razloga moramo pojačavati glasnoću glazbe. No, onda se postavlja pitanje, kada je glazba preglasna i kada nam to može oštetiti sluh?

Iako istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije zvuči kao nešto s čime bi gomila staraca pokušala zastrašiti mlade da ne slušaju svoju omiljenu glazbu glasno, činjenica jest da je brojka od milijardu ljudi kojima prijeti gubitak sluha zastrašujuća. Posebice, kada se zna da je gubitak sluha gotovo uvijek trajan.

Stoga, vodeći se ovom problematikom i pitanjima, novinar Voxa je istražio uništavaju li nam slušalice sluh, koji način korištenja njih je najbolji i kako slušalice s uklanjanjem buke mogu pomoći u čuvanju sluha.

sven desk
sven mob
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.
sven mob
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.