Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

Uspon i pad Dr. Zarubice: Walter White aka kralj ecstasya na Balkanu

Utorak, 31 Svibanj 2022

Farmaceut po struci, doktor Milan Zarubica, prije skoro 20 godina proizvodio je sintetičku drogu na industrijskoj skali i tabletama je preplavio tržište

Zarubicu je u žižu javnosti vratila pojava droge "kaptagon" na Kosovu, a zbog koje je on "pao" 2017. godine u Sjevernoj Makedoniji. Zarubica je bio vlasnik nekoliko firmi koje su bile registrirane za proizvodnju medikamenata, a koje su, kako je sud presudio, bile paravan za proizvodnju droge.


Foto: Privatna arhiva,  The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Bio je i dobro politički povezan, ali, prije svega, po riječima ljudi koji su radili na njegovom slučaju ili ga poznavali, vrhunski stručnjak, koji je svoj talenat iskoristio u kriminalne svrhe. Zbog toga su ga mnogi mediji nazvali „srpskim Walter Whiteom“, po liku kemičara iz popularne serije „Breaking Bad“, ali ta paralela nije točna iz dva razloga. Prvo, ako se usporedi sa nekim od likova iz serije, to bi prije bio Gas Fring, vođa kriminalne organizacije, a drugi, važniji, prije bi serija mogla da bude snimljena po životu Milana Zarubice, nego da je Zarubica imitirao lika iz serije.

Doktor Milan Zarubica i njegovi suradnici pohapšeni su početkom 2003. godine, a tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović je izjavio da je u pitanju "najveća tvornica ekstazija u Europi". pak, doktor se nije smirio. Ni dok je bio u zatvoru. Stekao je status "slobodnjaka" - povlašćenog zatvorenika koji može vikende provoditi na slobodi, ali je to iskoristio da ponovo pokrene proizvodnju.Drogu je pravio u svom starom pogonu u Ugirnovcima, ali i na novoj lokaciji na Avali. Cijela shema je razbijena 2011. godine. Prvu kaznu je odslužio i izašao 2014. godine, a novog spektakularnog suđenja nije bilo, jer je Zarubica postigao sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom. Zanimljivo je da su prva i druga presuda spojene i da je izrečena jedinstvena kazna od 11 godina zatvora za dva dijela, koja je kraća od kazne koja je izrečena doktoru Zarubici za prvo djelo.

Kada je konačno izašao iz srpskih zatvora, doktor Zarubica je sreću potražio u Sjevernoj Makedoniji, gdje je od ranije imao poslovnih veza. Ipak, uhapšen je u raciji 2017. godine a već naredne je ponovo osuđen na 11 godina zatvora. Tada je u Tetovu policija pronašla više laboratorija, kao i mašine za proizvodnju ovih tableta.

Zapljenjeno je oko 910.000 „kaptagon“ tableta, odnosno oko 155 kilograma, kao i 52 kilograma čistog amfetamina i velike količine supstanci koje se koriste za proizvodnju narkotika, prenosi Nova.rs