Skip to main content
  • 12.03.2016.

Zapali joint na yoga prostirci!

Život od tebe zahtjeva mnogo, spravice zvone, mailovi čekaju, rasporedi se pune, a slobodno vrijeme i opuštanje postaje luksuz. 

Piše: 

 
Od trena kada otvoriš oči do trena kada glava zahvalno dotakne jastuk siliš svoj mozak u do sada neistražena područja –  poslovna, privatna i digitalna u sferi poplave informacijama.

U jednom trenutku tijelo oblikovano eonima suživota s prirodom će moliti za pauzu pa kako bi ublažili oštri rez konstantnog stresa ljudi posežu za raznim metodama. Neki tuku vreću, neki ostave dušu na mračnim podijima grada, neki zapale joint, a neki razvuku prostirku za yogu. No što kada bi dvije posljednje opcije spojio u jedno?
 


 
To je upravo ono što čini yoganja ili ganja yoga. Za razliku od uobičajenog prikazivanja u medijima yoga nije samo isprika da se uguraš u yoga pants, način da središ tijelo za bijele plaže ili prilika da ispod glasa psuješ instruktoru jer tvoje tijelo ne može proizvesti perec koji se od tebe traži. Asana ili položaj tijela samo je jedan od 8 stupova na kojima počiva yoga kao globalni pokret koji gleda čitavog čovjeka i za koji su duša, um i tijelo jedan entitet.
 

 
Pa kako su svrhe yoge mnogo dublje, izvan klinaca koji samo žele pokoji smijeh sa prijateljima ili uživaju u samoj transgresiji korištenja marihuane i ona sama nudi mnogo više no što se pokušava prikazati u zabranama i klasifikacijama ove biljke u kategorije zakonom zabranjenih droga.
 
" Svi na tečaju prvo provedu 15 minuta pušeći marihuanu –  možete je pušiti kao joint, ili iz bonga, ili kao paru ili je pojesti – i tada svi odrade 75-minutni sat yoge zajedno" – napisala je Jessica Misener, urednica BuzzFeeda, nakon što je sama prisustvovala jednom tečaju.
 
The Stoner's Cookbook napominje kako yoga i marihuana imaju slične svrhe: oboje promiču relaksaciju, ublažavaju psihičke poremećaje i potiču dublju svijest u svojim korisnicima.

Dee Dassault, instruktor ganja yoge iz San Francisca, prvi je yoga učitelj koji je javno ponudio satove joge uz korištenje kanabisa izvan područja Indije, gdje se ona koristila u kombinaciji s yogom u drevnim Shiva kultevima i nije se pušila već palila unutar prostorije ili konzumirala u mliječnim napicima, kako je naveo za ABC News.
 
Afarin Majidi dodao je kako "ne samo da marihuana dozvoljava učeniku da uđe dublje u sebe, već i da se u potpunosti opusti i diše duboko dok stres života samo otpada". Također napominje da oni koji primijete da im misli lutaju ili pak da imaju problema s ravnotežom, ili su konzumirali previše ili ova praksa jednostavno nije za njih. No ovo nije isprika za one koji samo žele biti high. Neki učitelji ne dozvoljavaju pušenje unutar studija i također studio se može otvoriti samo u državama u kojima je korištenje marihuane u medicinske svrhe legalno.

 
Utjecaji korištenja medicinske marihuane na bolesti i poremećaje poput PTSP-a, ublažavanja napadaja i eliminiranja boli, epilepsije, karcinoma, glaukoma, čitavog spektra mentalnih i emocionalnih boljki dobro su dokumentirani u medicinskoj literaturi koja ujedno naglašava i izostanak nuspojava. 
 
Ne vidimo nikakav razlog zašto ova praksa uparena tada sa tisućljetnom praksom yoge ne bi simultano poboljšala učinkovitost obje. Sve u životu je stvar ravnoteže. Ne možeš dati najbolje od sebe kada se to od tebe očekuje ako nemaš vrijeme za regeneraciju i odmor pa balans treba postojati i u konzumaciji. Legalizacija sama po sebi neće nimalo utjecati na količinu osoba koja odabiru ovu metodu opuštanja na što ukazuju podaci svih zemalja koje su već svoj zakon donijele. Onaj čija šalica čaja marihuana jest će nastaviti s zakonskim zabranama ili bez njih, a onoga čija nije ne bi moglo biti manje briga izvan ljudskog aspekta olakšavanja patnje bez medikamenta na koji je korporacija otisnula svoj logo. Pa stoga namaste dragi naši!
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk