Skip to main content
  • 22.06.2016.

Zašto mamurluk s 28 boli više no onaj s 18?

Sretan mamurluk svima koji slave! Bila je ludnica zar ne? Nisi baš morao nazdraviti sa svakim, ali kad je već bal…

 
Ako si kojim slučajem neobičnog sliva okolnosti, nedostataka samokontrole i viška hedonističkih inklinacija bio jedan od onih kojima je fraza "Ne hvala!" jučer bila sasvim strana, sada ti ovaj ekran vjerojatno poprilično nezgodno bliješti u oči i volio bi da imaš nekoga da ti drži glavu jer još imaš onu polu-migrenu od kada si digao rolete i svjetlost ti je spalila rožnice.
 
Mamurluk je zapravo kombinacija dehidracije, loših odluka i u tijelu nakupljenih toksina koji se još nisu razgradili. Pa nisi li jedan od onih koji svaku čašu pive ili svaku žestu poprati sa par gutljaja vode (a nisi) možeš zahvaliti jučerašnjem Sebi što je današnjem Sebi ostavio ovaj problem.

 
No, sjećaš li se prvih izlazaka u kojima si se ljuljajući se ovlaš smucao oko praga i pokušavao biti tiho dok upadaš pred zoru, ili 12 sati bančenja nakon kojih nabiješ sunčane i nastaviš samo dalje u dan na bogatoj trpezi dva espresa i vrećice smokija, sjećaš se ujedno i da odjednom pređeš jednu granicu, proslaviš jednu novu i jutro nakon alkohola izgleda mnogo drugačije. Čak i manje količine ovog socijalnog lubrikanta bude te s latentnim osjećajem da su te pregazli buldožerom, zatim bacili u Savu ,netko te iščupao splavom, potom je kiropraktičarski vježbenik s poremećajem pozornosti vježbao na tebi i onda je preko tebe pretrčalo krdo bizona.
 
Zašto je tome tako? Zato jer kada uočiš dno nekoliko čaša krvne žile u mozgu se krenu skupljati, izlučuju se diuretički hormoni koji vode do pulsirajućih glavobolja i dehidracije, a molekule alkohola iritiraju i želučanu ovojnicu pa se počneš osjećati bljuvkavo. Ujedno pada i proizvodnja glutamina, prirodnog stimulansa koji daje energiju pa se tako osjećaš kao da si negdje u limbu između mrtvih i živih, preumoran za išta izvan jednostavnih neproširenih rečenica. Jetra će prva dohvatiti alkohol i razgraditi ga prvo u acetaldehid, spoj koji je od 10-30 puta toksičniji od samog alkohola, konzumirate li samo male količine acetadehid je brzo razgrađen u bezopasnog brata acetata, no kumulativno taloženje alkohola rezultira nemogućnošću jetre da ga procesuirau tako kratkom vremenu.

 
Kako stariš tijelo se mijenja, stare stranice odumiru, nastaju njihovi svježe kopije, no kao kada kopiraš kopiju kopije kopije, svaka od njih je malo manje oštra. Upravo ovom metodom starija jetra manje je efikasna od svježe roze teenagerske. Broj stanica u njoj se smanjuje baš kao i protok krvi kroz organ. Još jedan kolateral više svjećica na rođendanskoj torti je ujedno i taj da tijelo proizvodi manje antioksidansa koji izlaze na kraj s otrovima koje taložiš u prostorima sebe pa će jedna alkoholom natopljena noć ostaviti mnogo veće posljedice. E sada dolazi i jedna velika riječ – imunosenescenija – što ti više manje dođe kao jednostavno objašnjenje da imunološki sistem ima sve više rupa u obrani kako stariš pa ne može sanirati upale i štete uzrokovane alkoholom jednako dobro kao desetljeće ranije.
 
San je također jedan od faktora ove jednadžbe. Znaš onaj mrtvački san pravednika sa 16, 17, samo nestaneš i probudiš se ko da te Zeus sam poljubio u čelo i dao ti energiju. Kako desetljeća odmiču imaš sve više obveza, stvari čije uzde treba držati u rukama, sve više onih koji ovise o tome da ti održiš svoj dio pogodbe. Tijelo proizvodi manje melatonina i kao odrastao spavaš puno manje, ali ujedno ti se i mijenja sastav tijela, smanjuje se mišićna masa i količina vode u tijelu, a dobar stari prijatelj mast pomoli svoju glavu i nataloži se gdje mu padne na pamet.

 
Ima li lijeka? Iako svatko od nas ima neke svoje recepte bućkuriša koji te navodno vračaju u život, ali realno kako se godine talože jedini pravi lijek je preventiva – Ne pij na prazan želudac, ubaci tu i tamo vodu između pića i popij još prije spavanja. Iako je duh oran i još uvijek bi možda volio dočekati zoru s bocom whiskeya u rukama, tijelo ti sugerira da možda ovo nije najbolja ideja koju si ikada imao. No kako ni jedna zanimljiva priča nije počela s "Popio sam čaj i legao prije ponoći!" – odluka je na vama. Pobrini se da sretno stigneš kući, daj ključeve od auta nekom drugom i pazi na sebe ione koje voliš!

Izvor: VICE Srbija

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2